Hoja domov po šoli v obmejni Hagaderi. Območje Šababa je le streljaj stran. Foto: New York Times
Hoja domov po šoli v obmejni Hagaderi. Območje Šababa je le streljaj stran. Foto: New York Times
Turizem je za Kenijo vir preživetja. Foto: EPA
Begunsko taborišče na somalijsko-kenijski meji. Vpadi Šababa niso nobena redkost. Foto: EPA

Metode Šababa so brezkompromisne in okrutne: obglavljanja tistih, ki se ji postavijo po robu, kamenjanje prešuštnic in grožnje s smrtjo Evropejcem in Američanom, ki jim pridejo na pot. Ta črta, mednarodna meja med Somalijo in Kenijo, pogosto sploh ni niti označena, kaj šele varovana. V vasi Hulugho najdemo le obledelo kenijsko zastavo in šolo z zamreženimi okni, za njo je zaplata trnovih dreves in oslovskega gnoja, za njo - območje Šababa.
Opozorila turistom in tujcem
Kenija je na splošno videna kot država, ki zaseda prve bojne vrste v ofenzivi proti islamskemu ekstremizmu, ki prežema afriški rog. Malo je sicer takih, ki verjamejo Šababovim grožnjam, da bo množično prečkal mejo, bolj utemeljeni pa so strahovi, da se bodo Šababovci ali njegovi zavezniki vtihotapili v Kenijo in si za tarčo vzeli nekaj izmed 10.000 Zahodnjakov, ki živijo v tej državi - podobno, kot je naredila Al Kaida leta 1998.
Prejšnji mesec so protiteroristični strokovnjaki že razpošiljali opozorila tujcem v Nairobiju, navadno sproščeni in umirjeni prestolnici, naj se izogibajo nakupovalnim središčem zaradi potencialnih samomorilskih napadov Šababa. Le nekaj tednov pozneje je skupina zagrozila, da bo uničila Nairobijeve "visoke, steklene stavbe".
Korupcija v policiji
Šabab je že vdrl v begunska taborišča v Keniji in iz njih zmamil več deset mladeničev z obljubami raja - in 300 dolarjev za vsakega. Maja so prek meje ugrabili klerika brez dlake na jeziku, v začetku meseca pa je v do zdaj najdrznejši akciji težko oborožena skupina šababskih borcev vdrla v neko kenijsko šolo, zbrala otroke in jih prisilila, da zapustijo pouk in se pridružijo džihadu. Le nekaj dni pozneje se je zgodba ponovila: somalijski Šababovci so tokrat vdrli v pisarne človekoljubne organizacije in ugrabili tri delavce.

Zahodni diplomati so zaskrbljeni in priznavajo, da Kenijci nimajo veščin zapreti mejo, tudi če bi to hoteli, a da ne morejo oni braniti kenijske meje za njih. Velik razlog za prepustnost meja? Policijski žepi. Po podatkih Transparency International je Kenija namreč najbolj skorumpirana država Vzhodne Afrike, najbolj skorumpirana javna institucija v območju pa kenijska policija.
Somalija v primežu nasilja
A če ima Kenija za mnoge še vedno podobo mirne in varne afriške države, je zgodba v sosednji Somaliji, kjer divja vojna, povsem drugačna
Američani tamkajšnjo prehodno vlado zalagajo z orožjem in denarjem in jo tako ohranjajo pri življenju, njej nasproti pa stojijo Šababove čete arabskih in pakistanskih džihadistov. In te čete vse pogosteje prodirajo v državo, katere krvavo potreben dobiček od turizma je edini, ki jo drži nad vodo.