Španija bo šele drugič v 30 letih spremenila ustavo. Foto: EPA
Španija bo šele drugič v 30 letih spremenila ustavo. Foto: EPA
Italija
V Italiji je v torek potekala splošna stavka zaradi varčevalnih ukrepov. Foto: EPA

Po burni razpravi v zgornjem domu španskega parlamenta je predlog, da omejitev proračunskega primanjkljaja zapiše v ustavo, podprlo 233 senatorjev, trije so glasovali proti. Spodnji dom parlamenta je omenjeno dopolnitev že potrdil 2. septembra.

S potrditvijo predloga dopolnitve ustave želimo "svetu poslati močno sporočilo o solventnosti in zaupanju - če bomo čakali, bo morda prepozno", je ob glasovanju dejala senatorka iz vrst vladajočih socialistov Carmela Silva.

Uveljavitev dopolnitve ustave bi lahko zdaj preprečilo deset odstotkov poslancev bodisi zgornjega bodisi spodnjega doma parlamenta, ki bi v prihodnjih 15 dneh podprli referendum, kar pa je glede na široko podporo predlagani dopolnitvi zelo malo verjetno.

Z dopolnitvijo, s katero želi Španija pomiriti kapitalske trge, bo omejitev javnofinančnega primanjkljaja zavezujoča za vse ravni oblasti v Španiji - torej ne zgolj za zvezne, temveč tudi za regionalne, ki so bile do zdaj na tem področju zelo svobodne. Prav španske pokrajine pa so tiste, ki so odgovorne za okoli tretjino javne porabe.

Berlusconi čez prvo oviro
Italijanski senat je potrdil nove varčevalne ukrepe, s katerimi želi vlada premierja Silvia Berlusconija do leta 2013 urediti proračun in privarčevati 54 milijard evrov. Na glasovanje o varčevalnih ukrepih je Berlusconi vezal zaupnico vladi, zdaj pa jih mora potrditi še spodnji dom parlamenta, kjer ima premier tesno, a še vedno stabilno večino.

Varčevalni ukrepi so po Italiji sprožili številne proteste in na dan glasovanja v senatu je morala policija s solzivcem ter gumijevkami razgnati okoli 500 protestnikov v Rimu, ki so skušali prebiti policijsko zaporo.