Svet
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Evro
Španija je ena izmed držav, ki jo je gospodarska kriza hudo prizadela. Foto: EPA

Dodaj v

Španija znova uvaja davek na premoženje

Vlada želi zbrati dve milijardi evrov
22. september 2011 ob 18:41
Madrid - MMC RTV SLO, STA

Španski parlament je za letos in prihodnje leto potrdil ponovno uvedbo davka na premoženje, ki ga bo občutilo 160.000 ljudi s premoženjem v vrednosti več kot 700.000 evrov.

Španska vlada namerava z dvema milijardama evrov, kolikor bo prinesel davek, prispevati k znižanju javnofinančnega primanjkljaja.

Javnofinančni primanjkljaj Španije je lani znašal 9,2 odstotka BDP-ja in vlada v Madridu ga namerava letos znižati na šest odstotkov, štiri odstotke prihodnje leto in tri odstotke leta 2013.

Večina opozicijskih strank je uvedbo davka označila za obupano predvolilno potezo vladajočih socialistov, a sta proti glasovala le dva poslanca. Za uvedbo jih je glasovalo 176, medtem ko jih je bilo 166 vzdržanih.

Omenjeni davek v Španiji ni novost, a ga je vlada leta 2008 zamrznila. Takrat je namreč ravno izbruhnila gospodarska kriza, vlada pa je presodila, da bi omenjeni davek premočno udaril srednji sloj prebivalstva.

Odločitev parlamenta je bila zadnja poteza pred novembrskimi volitvami, poslanci pa se bodo formalno razšli v ponedeljek. Največ možnosti za zmago pripisujejo španski opozicijski konservativni Ljudski stranki, medtem ko podpora socialistom zaradi vse hujše gospodarske krize in rastoče brezposelnosti zadnje čase pada.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
KmečkaPamet
# 22.09.2011 ob 19:23
A res? še en dokaz da bivše svetovne velesile ne morejo preživeti v turbokapitalizmu brez kolonij....niti 40 let...

Glede na stanje v Španiji, Portugalski, Franciji in sploh italiji, smo jo mi še "poceni" odnesl....

...mogoče pa Borutu vendarle delamo krivico.

In konc koncu danes enega ni, ki bi se upu kandiderat za mandatarja...ga ni...niti posranec Erjavec kaj šele Golobčić si ne upata...Ampak pamketni so pa vsi za tri kaj bi bilo treba storiti.

Loleki.
MZ
# 23.09.2011 ob 08:00
Saj Slovenija tudi pozna davke na premoženje - samo ponavadi ga plača nižji sloj, tisti velepomembneži imajo v rokavu mnogo trikov (ali denar za svetovanje), kako se izogniti plačilu...
sanauna
# 22.09.2011 ob 19:28
Level znizat na 400 000 € in se bolj obdavcit,Slovenija bi lahko privarcevala ogromno,....!
Kazalo