Španija je ena izmed držav, ki jo je gospodarska kriza hudo prizadela. Foto: EPA
Španija je ena izmed držav, ki jo je gospodarska kriza hudo prizadela. Foto: EPA

Španska vlada namerava z dvema milijardama evrov, kolikor bo prinesel davek, prispevati k znižanju javnofinančnega primanjkljaja.

Javnofinančni primanjkljaj Španije je lani znašal 9,2 odstotka BDP-ja in vlada v Madridu ga namerava letos znižati na šest odstotkov, štiri odstotke prihodnje leto in tri odstotke leta 2013.

Večina opozicijskih strank je uvedbo davka označila za obupano predvolilno potezo vladajočih socialistov, a sta proti glasovala le dva poslanca. Za uvedbo jih je glasovalo 176, medtem ko jih je bilo 166 vzdržanih.

Omenjeni davek v Španiji ni novost, a ga je vlada leta 2008 zamrznila. Takrat je namreč ravno izbruhnila gospodarska kriza, vlada pa je presodila, da bi omenjeni davek premočno udaril srednji sloj prebivalstva.

Odločitev parlamenta je bila zadnja poteza pred novembrskimi volitvami, poslanci pa se bodo formalno razšli v ponedeljek. Največ možnosti za zmago pripisujejo španski opozicijski konservativni Ljudski stranki, medtem ko podpora socialistom zaradi vse hujše gospodarske krize in rastoče brezposelnosti zadnje čase pada.