Zaradi prisilnih izselitev so v preteklih dneh v Španiji potekali protesti. Foto: EPA
Zaradi prisilnih izselitev so v preteklih dneh v Španiji potekali protesti. Foto: EPA

Glede na nova pravila "najranljivejše skupine" tistih, ki ne odplačujejo hipoteke, dve leti ne bi smeli izseliti iz stanovanja. Gre za družine z letnim dohodkom manj kot 19.200 evrov, velike družine z majhnimi otroki, invalide in brezposelne, ki ne dobivajo nadomestila za brezposelnost.

Pred dnevi je že združenje španskih bank popustilo pod pritiski vlade, opozicije in širše javnosti ter napovedalo, da španske banke v prihodnjih dveh letih ne bodo prisilno izseljevale socialno najbolj ogroženih občanov.

Vlada v Madridu je tudi napovedala oblikovanje sklada stanovanj, ki jih bodo lahko prisilno izseljeni najeli po nizki ceni. Kot je pojasnil minister za gospodarstvo Luis de Guindos, bodo v tem skladu tudi stanovanja in hiše, ki so jih v preteklosti zasegle banke.

Španska zakonodaja je na področju prisilnih izselitev še posebej stroga, saj morajo dolžniki kljub prisilni izselitvi še naprej odplačevati mesečne obroke hipotekarnih posojil, medtem ko v ZDA na primer banka nepremičnino zapleni, dolžniku pa posojila ni treba več odplačevati.

Od leta 2008, ko je počil nepremičninski balon in se je Španija znašla v resni finančni krizi, katere celotna razsežnost je iz meseca v mesec hujša, so prisilno izselili že 172.000 dolžnikov, v sodnem postopku pa je še 178.000 primerov.

Španska javnost je bila dolgo precej pasivna do tega vprašanja, razburila pa jo je nedavna novica o samomoru 53-letnice iz Barakalda, ki bi se morala izseliti iz svojega stanovanja, ker ni mogla odplačevati hipoteke. Zaradi tega so prejšnji teden izbruhnili tudi protesti.