Islamska država ima pod nadzorom večje dele Iraka in Sirije. Foto: AP
Islamska država ima pod nadzorom večje dele Iraka in Sirije. Foto: AP
Bakr, ki naj bi bil bolj kot islamist nacionalist, je postal občutno zagrenjen po ameriški okupaciji Iraka leta 2003. Foto: Reuters

Kot piše nemški Der Spiegel, omenjeni dokumenti - 31 strani na roko spisanih tabel, seznamov in razporedov - razkrivajo natančno in podrobno načrtovanje tako strukture IS-ja kot tudi njene organizacije. Dokumenti naj bi bili delo Samirja Abda Muhamada Al Klifavija, nekdanjega polkovnika v obveščevalni službi Huseinovih zračnih sil, ki se je predstavljal s psevdonimom Hadži Bakr.

Sodeč po dokumentih je bilo zavzetje severne Sirije del natančno izdelanega načrta, ki ga je nadziral Hadži Bakr s tehnikami, kot so nadzor, vohunstvo, umori in ugrabitve, ki jih je izbrusil v varnostnih organih nekdanjega iraškega voditelja Huseina.

Bakr je bil "zagrenjen in nezaposlen", potem ko je ameriško poveljstvo v Iraku leta 2003 z dekretom razpustilo vojsko, piše Spiegel. Obdobje med letoma 2006 in 2008 naj bi Bakr preživel v ameriških zaporih, vključno z zloglasnim Abu Grajbom.

Leta 2010 naj bi Bakr nato z manjšo skupino nekdanjih iraških obveščevalcev postavil še enega ameriškega zapornika, Abuja Bakra Al Bagdadija, za uradnega voditelja IS-ja, ki naj bi dal skupini "verski obraz". Leta 2012 naj bi Bakr nato odpotoval na sever Sirije, da bi nadzoroval izvedbo svojega velikopoteznega načrta za zavzetje države, pri čemer si je pomagal s širokim naborom tujih borcev, vključno s sveže pečenimi borci iz Savdske Arabije, Tunizije in Evrope, ki so se pridružili že izurjenim Čečenom in Uzbekom.

IS - novodobni Stasi?
V Iraku rojen Bakr je bil domnevno ubit v spopadu s sirskimi uporniki januarja leta 2014, še pred smrtjo pa je pomagal osvojiti večje dele Sirije, kar je okrepilo položaj IS-ja v sosednjem Iraku.

"Kar je Bakr spravil na papir, stran za stranjo, s skrbno začrtanimi razpredelnicami za posamezne zadolžitve, ni nič manj kot načrt za zavzetje Sirije," piše Spiegel. "To ni bil noben verski manifest, ampak tehnično natančen načrt za "Islamsko obveščevalno državo" - kalifat, ki bi ga vodila organizacija, ki spominja na zloglasno vzhodnonemško obveščevalno agencijo Stasi."

Iraški novinar Hišam Al Hašimi, čigar bratranec je služil z Bakrom, nekdanjega polkovnika opisuje bolj kot nacionalista, ne pa islamista. Poročilo navaja, da se skrivnost uspeha IS-ja skriva v njegovi kombinaciji nasprotij - fanatičnih prepričanjih ene skupine in strateške preračunljivosti druge, ki jo je vodil Bakr.

Spiegel navaja, da se je do dokumentov dokopal po dolgih pogajanjih z uporniki v sirskem mestu Alep, ki so jih zasegli po umiku IS-ja na začetku lanskega leta.