Madžarski predsednik Pal Schmitt je novo ustavo podpisal 25. aprila letos. Foto: EPA
Madžarski predsednik Pal Schmitt je novo ustavo podpisal 25. aprila letos. Foto: EPA

Komisija za demokracijo skozi pravo pri Svetu Evrope, ki je javnosti bolj znana kot Beneška komisija, se bo sestala na dvodnevnem srečanju v Benetkah in prav nova madžarska ustava bo deležna največ pozornosti.

Novo ustavo je pripravila vladajoča stranka madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki z njeno potrditvijo v parlamentu ni imela nobenih težav, saj ima abosolutno večino. Poslanci so jo potrdili 18. aprila, veljati pa bo začela januarja prihodnje leto.

Madžarska je krščanska država
Konservativno naravnana ustava poveličuje Boga, krščanstvo in tradicionalne družinske vrednote, zaradi česar je bila deležna ostrih kritik tako domače opozicije kot zagovornikov človekovih pravic. Pomisleke je izrazila tudi Evropska komisija.

Zaradi nekaterih novosti, ki jih uvaja, je zaskrbljenost nad novo ustavo že izrazila tudi Beneška komisija, saj ustava med drugim določa varovanje življenja od spočetja naprej, zakonsko skupnost opredeljuje kot zvezo med moškim in žensko, v preambuli pa izpostavlja, da je Madžarska krščanska država.

Po mnenju kritikov ustava prinaša diskriminacijo nekaterih družbenih skupin ter zmanjšuje pravice narodnih manjšin na Madžarskem. Da bi izbrali potrebne informacije o sporni ustavi, so člani Beneške komisije sredi maja obiskali Madžarsko in pripravili mnenje, ki ga bodo predstavili na tokratnem zasedanju.

Beneška komisija je bila ustanovljena leta 1990 in velja za nedovisno svetovalno telo Sveta Evrope v ustavnih vprašanjih.