Shoda legionarjev se je udeležilo nekaj sto ljudi. Foto: EPA
Shoda legionarjev se je udeležilo nekaj sto ljudi. Foto: EPA
Riga
Udeleženci shoda Združenja proti nacizmu so opozarjali na grozodejstva, ki so jih zagrešile nacistične sile. Foto: EPA
Riga
Med udeleženci pohoda legionarjev so prevladovali ostareli veterani in mladi nacionalisti. Foto: EPA
Riga
Udeleženci protishoda so nosili različne transparente. Foto: EPA

V latvijski prestolnici so se v soboto zbrali nekdanji pripadniki Waffen SS oziroma Latvijske legije, ki so se med drugo svetovno vojno bojevali na strani nacistične Nemčije. Udeležeci spornega pohoda so poudarili, da so se bojevali proti sovjetskim silam, potem ko je prišlo do množičnih deportacij rojakov pod režimom Josefa Stalina, toda za kritike shoda je nesprejemljivo častiti vojake, ki so se bojevali na strani Hitlerjevega režima.

Po nemški zasedbi Latvije leta 1941 naj bi se okoli 160.000 Latvijcev pridružilo nacističnim enotam, med katerimi so se nekateri prijavili prostovoljno, druge pa so prisilili v služenje vojakom.

"Sem smo prišli, da počastimo spomin na mrtve, in to je zelo pomembna stvar," je dejal 82-letni Janis Johanson in pojasnil, da je bil prisiljen služiti v latvijski diviziji nacističnih enot SS-ja, v kateri se je bojeval od leta 1944 do leta 1945. "Če se nisi pridružil, so te ustrelili kot dezerterja. To je bilo to. To se je dogajalo med vojno," še pove.

Osivelim veteranom so se na pohodu pridružili tudi mladi nacionalisti in skupno naj bi se jih zbralo nekaj sto. Nosili so latvijske zastave in shod končali s polaganjem vencev pred spomenikom svobode, glavnim simbolom latvijske neodvisnosti.

V soboto so se na protishodu v Rigi v organizaciji Združenja proti nacizmu zbrali tudi večinoma rusko govoreči protestniki, ki trdijo, da so v Latviji podvrženi diskriminaciji. Mirno so spremljali svoje nasprotnike, ko so se sprehodili skozi središče mesta. Nekateri protestniki so imeli na sebi tudi uniforme jetnikov iz nacističnih koncentracijskih taborišč in so nosili fotografije umorjenih med holokavstom.

"To ponovno oživljanje nacionalizma kot v 90. letih prejšnjega stoletja se dogaja zadnjih 20 let in to nam ni všeč," je dejal 69-letni Grigorij Drozdov, rusko govoreči protestnik.

"Veterani so Hitlerjevi pomagači"
Na pohod se je ostro odzvalo rusko zunanje ministrstvo, ki je veterane SS označilo za Hitlerjeve pomagače in po njihovem mnenju je "gnusen" pohod poskus ponovnega pisanja zgodovine in rehabilitacija nacističnih grozodejstev. "Menimo, da bi morala prizanesljivost latvijskih oblasti do nekdanjih legionarjev in poskus ponovnega pisanja zgodovine doživeti ustrezen odziv mednarodne skupnosti," je še zapisalo rusko ministrstvo v izjavi za javnost.

Latvijska vlada se je ogradila od vsakoletnega pohoda. Premier Valdis Dombrovskis je vsem ministrom v svoji koaliciji naročil, naj se ga ne udeležujejo, vključno z dvema nacionalističnima ministroma iz Nacionalnega zavezništva, ki je najmanjša koalicijska stranka in ena izmed glavnih podpornic shoda latvijskih legionarjev. Pohoda se je vseeno udeležilo nekaj poslancev te stranke. Pretekli teden je latvijsko zunanje ministrstvo v izjavi za javnost zapisalo, da Latvija obsoja holokavst in totalitarizem.

"Med legionarji so bili množični morilci"
Legionarji so razjezil tudi Jude in latvijska judovska skupnost je v izjavi za javnost izrazila nasprotovanje pohodu. "To prinaša grozljivo sporočilo. Govorimo o ljudeh, ki so si želeli zmage tretjega rajha in nekateri med njimi so bili množični morilci," je dejal Ephraim Zuroff iz Centra Simona Wiesenthala in še dodal, da so esesovskim enotam pridružili ljudje, ki so pred tem izvedli pokol nad latvijskimi Judi.

V javnomnenjski anketi, ki so jo med 750 Latvijci izvedli v petek, se je 49 odstotkov vprašanih izreklo proti spornemu pohodu.