Na slovesnem zasedanju bo srbska skupščina prevzela pristojnosti od državne skupnosti Srbije in Črne gore. Foto: EPA
Na slovesnem zasedanju bo srbska skupščina prevzela pristojnosti od državne skupnosti Srbije in Črne gore. Foto: EPA
Stavba skupščine Srbije
Delavca s poslopja srbske skupščine odstranjujeta zastavo SČG-ja. Foto: Reuters

Poslanci so na izredni seji šele v drugem krogu glasovanja odločili, da Srbija prevzema mednarodnopravno subjektiviteto in obveznosti SČG-ja. Predsednik skupščine Predrag Marković je dejal, da bo parlament obvezal vlado in druge državne organe, da v roku 45 dni prevzamejo vse obveznosti nekdanje državne skupnosti in rešena vprašanja s Črno goro, obvezani pa so tudi k reševanju vseh še nerešenih spornih vprašanj med Srbijo in Črno goro.

Parlament je odločitev sprejel s 126 od 250 glasov. Odločitev so podprli poslanci vladajoče koalicije in srbske socialistične partije, poslanci demokratske in radikalne stranke pa se glasovanja sploh niso udeležili.

Zamenjali bodo tudi zastavo in srbske simbole, stare modro-belo-rdeče zastave državne skupnosti pa bodo preselili v muzej.

Tadić se čuti poraženega
Predsednik Srbije Boris Tadić je po seji srbskega parlamenta dejal, da na razdružitev SČG-ja gleda kot na osebni poraz. Kljub temu pa je še pripravljen voditi svojo državo po demokratični in evropski poti. Zagotovil je, da se bo zavzemal za dobro sodelovanje obeh držav na vseh področjih.

V ospredju bližanje Uniji
Predsednik srbske skupščine Predrag Marković je pred današnjim zasedanjem posebej izpostavil, da Beograd prevzema vso skrb za uresničevanje resolucije Varnostnega svet št. 1.244, ki govori o Kosovu. Ob tem je izpostavil tudi glavni zunanjepolitični nalogi Srbije: pospešitev vstopov v vse mednarodne organizacije in ponoven zagon pogajanj o sporazumu o stabilizaciji in približevanju z Evropsko unijo, poroča Radio Slovenija.

Potem ko je črnogorski parlament v soboto razglasil neodvisnost Črne gore, je tudi uradno prenehala obstajati državna skupnost Srbije in Črne gore. Črna gora mora za članstvo v mednarodnih organizacijah še zaprositi, medtem ko je Srbija nasledila mednarodnopravno subjektiviteto skupne države in ji to ni treba.

Vlahović poziva k priznanju
Medtem je zunanji minister Črne gore Miodrag Vlahović pozval Evropsko unijo, Varnostni svet ZN-a in nekatere države, naj priznajo neodvisno in samostojno Črno goro. Ob tem je izrazil pripravljenost Črne gore na vzpostavitev diplomatskih odnosov in zatrdil, da bo njegova država spoštovala vsa načela mednarodnega prava in si bo prizadevala za čim hitrejšo vključitev v vse pomembnejše mednarodne organizacije.