Srbski zunanji minister je povedal, da si želi nova srbska vlada otoplitve odnosov z Brusljem in Washingtonom. Foto: EPA
Srbski zunanji minister je povedal, da si želi nova srbska vlada otoplitve odnosov z Brusljem in Washingtonom. Foto: EPA
Obubožanemu Kosovu bi članstvo v IMF-ju olajšalo dotok nujno potrebne finančne pomoči. Foto: EPA

Beograjski radio B-92, ki se sklicuje na ruski spletni portal www.km.ru, je poročal, da želi Srbija z vrnitvijo veleposlanikov normalizirati odnose z zahodnimi državami. Novica o tem se je pojavila dan pred četrtkovim obiskom srbskega zunanjega ministra Vuka Jeremića v Moskvi.

Konec tedna naj bi se Jeremić o vrnitvi veleposlanikov pogovarjal s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, ki je v pogovoru za srbski tednik Vreme dejal, da je odločitev o veleposlanikih v rokah zunanjega ministrstva. Jeremić je še pred kratkim pojasnjeval, da za vrnitev veleposlanikov čas še ni primeren.

Kosovo je neodvisnost razglasilo 17. februarja in od takrat je najmlajšo evropsko državo priznalo 43 držav, med njimi 20 članic Evropske unije. Iz držav, ki so priznale Kosovo, med njimi tudi iz Slovenije, je Beograd protestno odpoklical veleposlanike.

Riceova pričakuje nova priznanja
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je po srečanju s kosovskim predsednikom Fatmirjem Sejdiujem in premierjem Hashimom Thacijem dejala, da je neodvisnost Kosova dejstvo, ki ga morajo nasprotniki sprejeti. Izrazila je pričakovanje, da bo Kosovo priznalo še več držav, in obljubila ameriško pomoč. Sogovornika je pozvala, naj ji zagotovita, da bo prihodnost temeljila na večetnični demokraciji, zaščiti manjšinskih in verskih pravic ter gospodarskem napredku.

Sejdiu upa, da bo z vodenjem prve delegacije svoje države v Washingtonu postalo Kosovo del Natove družine in Evropske unije. Njegovo upanje je tudi, da bodo odnosi med Kosovom in ZDA vedno odlični.

V torek je Mednarodni denarni sklad (IMF) napovedal, da je upošteval odcepitev Kosova od Srbije in bo razmislil o njegovi prošnji za članstvo kot suverena država. Na donatorski konferenci pred tednom dni so za Kosovo zbrali 1,2 milijarde evrov pomoči, pri čemer je Slovenija prispevala pol milijona evrov.

G. V.