Srbski organizatorji parade ponosa se niso ustrašili groženj. Foto: EPA
Srbski organizatorji parade ponosa se niso ustrašili groženj. Foto: EPA

Zatekanje k nasilju, domnevno v imenu Boga ali Cerkve, je za Srbsko pravoslavno cerkev nesprejemljivo in v nasprotju s krščanskimi vrednotami. Obsodba nasilja nad geji je pomemben korak za srbsko gejevsko skupnost, ki je v pretežno konservativni Srbiji pogosto tarča nadlegovanja.

Gre tudi za premik v razmišljanju v Srbski pravoslavni cerkvi, ki je v preteklosti pogosto obsojala gejevski aktivizem. Najdlje je šel metropolit Amfilohije, ki je celo dejal, da so gejevski aktivisti sami izzvali nasilje skrajnežev.

Skrajne desničarske skupine so organizatorjem in udeležencem parade ponosa zagrozile z nasiljem, saj so po njihovem mnenju gejevski dogodki v nasprotju s srbskimi vrednotami. Tako so skrajneži leta 2001 prekinili parado ponosa, lani pa je bila zaradi groženj celo odpovedana.

Predstavnik gejevske organizacije Queeria Boban Stojanović je izrazil pričakovanje, da bo država zaščitila okoli tisoč udeležencev parade, ki naj bi predvidoma trajala pet ur.

Po mnenju mednarodne skupnosti je izvedba parade ponosa tudi preizkus za Srbijo, ki si želi vstopiti v Evropsko unijo. Oblasti so obljubile varnost na dogodku in v ta namen zagotovile več tisoč policistov, ki bodo varovali udeležence.