Kosmajac je bil aretiran v predelu Beograda Zvezdara. Foto: EPA
Kosmajac je bil aretiran v predelu Beograda Zvezdara. Foto: EPA
Kosmajac naj bi bil ključen človek v povezavi med Južno Ameriko in Balkanom na področju trgovine z mamili, a aretacija ni povezana s to dejavnostjo.
Srbija razbija klane preprodajalcev mamil

Konec junija je srbski premier Aleksandar Vučić Kosmajca označil za največjega preprodajalca mamil v državi. Kot pa je pojasnil srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović, aretacija ni povezana s preprodajo mamil, poroča srbska televizija B92.

"Osredotočili smo se na tisto, kar lahko hitro dokažemo, se pravi na premoženje, ki ga poseduje, a za katerega ne obstajajo dokazi o izvoru in odmeri davka. S tem pa se odpirajo priložnosti za nadaljnje preiskave," je povedal Stefanović. "Delamo s tem, kar imamo, morda pa bomo pozneje prišli tudi do drugih kaznivih dejanj," je dejal minister.

Stefanović je poudaril, da je preiskava potekala v petih smereh, pri tem pa so bili po njegovih besedah zelo pozorni na to, da zberejo dovolj dokazov, da lahko Kosmajcu odvzamejo premoženje.

Pri tem je minister izpostavil, da primer Kosmajca dokazuje, da v Srbiji ni nedotakljivih. "Ni nedotakljivih, nikogar se ne bojimo, ta država bo obračunala z vsemi, ki kršijo zakon," je dejal Stefanović. Ta primer je bil po njegovih besedah aktualen tudi pred 15 ali 20 leti, a je epilog dobil šele danes zaradi politične volje v Srbiji.

Kot Al Capone
Stefanović je primer 61-letnega Kosmajca primerjal z aretacijo zloglasnega ameriškega kriminalca Ala Capona, ki je po preiskavi ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI, tako kot Kosmajac, padel zaradi utaje davkov.

"Posloval" z Južno Ameriko
Kosmajac je že vrsto let ime, ki se ga povezuje s srbskim podzemljem. Že leta 2001 je srbsko notranje ministrstvo v Beli knjigi Kosmajca povezalo s kriminalno skupino iz Surčina. "Surčinska skupina je skupaj z Dragoslavom Kosmajcem in skupino Dušana Spasojevića predstavlja najbolj organizirano mednarodno skupino v tem delu Evrope, ki tihotapi kokain in heroin," je pisalo v Beli knjigi.

Kosmajac naj bi bil po podatkih notranjega ministrstva tako povezan z mednarodnimi tihotapci mamil v Južni Ameriki. Domnevno je organiziral prevoze velikih količin kokaina od tam, mamila pa naj bi tihotapil tudi iz Turčije, Bolgarije in Makedonije prek Črne gore in Srbije v države zahodne Evrope.

Kot omenja B92, je tudi Dejan Anastasijević, novinar tednika Vreme, ki spremlja organizirani kriminal v Srbiji in na Balkanu, večkrat pisal o Kosmajcu. Tako je pisal, da je bila za Kosmajcem izdana tiralica v akciji Sablja, ki je sledila umoru premierja Zorana Đinđića leta 2003. Policija je trdila, da je Kosmajac eden izmed ključnih ljudi za povezavo med Kolumbijo in Balkanom, aretaciji leta 2003 pa se je skrivnostno izognil z begom v tujino. Po nekaj mesecih se je sicer vrnil v Srbijo.

Po podatkih notranjega ministrstva "sam nikoli ne pride v stik z mamili, niti z osebami, ki neposredno izvajajo omenjene posle".

Njegovo ime se je pojavljalo tudi v izjavah prič in obtoženih v postopkih proti t. i. zemunskemu klanu. Pripadniki te skupine naj bi namreč ravno od Kosmajca nabavljali mamila.

Kosmajac je sicer lastnik kar 31 stanovanj, poroča B92. Samo v Beogradu naj bi imel za skoraj 11 milijonov evrov nepremičnin.

Njemu in preostalim aretiranim je odrejen 48-urni pripor, v tem času pa bodo zaslišani pred tožilcem in sodnikom, ki bo odločil glede pripora. Drugi aretirani so obtoženi zlorabe položaja in kaznivega dejanja goljufije.

Srbija razbija klane preprodajalcev mamil