Ana Brnabić je prva ženska, ki vodi srbsko vlado, nekaj nasprotovanja pa je doživela tudi zaradi odkrite istospolne usmerjenosti. Foto: Reuters
Ana Brnabić je prva ženska, ki vodi srbsko vlado, nekaj nasprotovanja pa je doživela tudi zaradi odkrite istospolne usmerjenosti. Foto: Reuters
Aleksandar Vučić
Srbski predsednik Aleksandar Vučić naj bi ohranjal ključno vlogo v vsakodnevni srbski politiki, menijo številni poznavalci srbske politike. Foto: Reuters

Kmalu po potrditvi v skupščini je nova vlada že prisegla, čemur je prisostvoval tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je vodil vlado do izvolitve na novi položaj.

Premierka je državljanom in državljankam obljubila, da bo "dala vse od sebe in svoje delo opravljala po najboljših močeh". Zahvalila se je tudi vsem članom vlade, ki so sprejeli njeno vabilo, in Vučiću, ki ji je podelil mandat za sestavo vlade. Obljubila je tudi, da bo delala pošteno, častno, odgovorno in pogumno.

Prva ženska, ki bo vodila srbsko vlado, je bila doslej ministrica za državno upravo in lokalno samoupravo. Njeno imenovanje vzbuja še več pozornosti, tudi negodovanja, zaradi njene odkrite istospolne usmerjenosti.

Nova vlada ima 18 ministrstev in tri ministre brez listnice, zasedba pa ostaja zelo podobna kot v času premierja Vučića, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vučić: Premierka bo prispevala h krepitvi ugleda Srbije
Vučić je izrazil prepričanje, da bo premierka "prispevala h krepitvi ugleda Srbije na zahodu in na vzhodu, v evropskih integracijah, odnosih z Rusijo, Kitajsko, arabskimi državami in vsemi drugimi državami v svetu in regiji".

Ana Brnabić je diplomirala iz poslovne administracije na univerzi Noorthwood v ameriškem Michiganu, magistrirala pa iz trženja na univerzi Hull v Veliki Britaniji. V Srbijo se je vrnila leta 2001, kjer je delala za različna ameriška svetovalna podjetja, ki so delala pri projektih razvoja lokalne samouprave in so se financirala iz ameriške razvojne pomoči.

Napovedala je nadaljevanje reform v gospodarstvu in javni upravi, še posebej pa naj bi se osredotočila na digitalizacijo in izobraževanje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.