Tadić je bil predsednik Srbije od leta 2004. Foto: EPA
Tadić je bil predsednik Srbije od leta 2004. Foto: EPA
Ivica Dačić
Vodja socialistov Dačić bo jeziček na tehtnici pri oblikovanju nove vlade. Foto: EPA

Vodja demokratov je v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev izgubil proti prvemu možu Srbske napredne stranke (SNS), ki je osvojil petletni predsedniški mandat. Še pred volitvami so demokrati in Socialistična stranka Srbije (SPS) sklenili načelni dogovor o nadaljevanju vladne koalicije, ki je bila na oblasti od leta 2008.

A presenetljiva zmaga Nikolića je postavila pod vprašaj dogovor o vladni koaliciji, saj se pričakuje, da bo novi predsednik mandat za sestavo nove vlade najprej ponudil svojim naprednjakom, ki so na nedavnih parlamentarnih volitvah osvojili prvo mesto, vendar pa vseeno premalo glasov, da bi lahko sami sestavili vlado.

Poznavalci menijo, da bo Nikolić za dosego parlamentarne večine, ki bi mu omogočala udobno predsednikovanje, skušal o koaliciji s SNS-jem prepričati socialiste Ivice Dačića, ki je bil tako kot nekoč Nikolić zaveznik nekdanjega srbskega voditelja Slobodana Miloševića. Socialisti so sicer že zatrdili, da bodo spoštovali dogovor z demokrati, od katerih pa prihajajo novice, da si želi članstvo stranke na položaju premierja videti Tadića.

"Visoki strankarski voditelji si želijo Tadića za premierja in večina lokalnih odborov tudi," je za Reuters povedal neimenovani vir iz stranke in dodal, da bi bilo to dobro za državo, saj bi vodja demokratov predstavljal protiutež nacionalistu Nikoliću, ki je v zadnjih letih sicer zavzel proevropsko držo in tudi po nedeljski zmagi napovedal, da Srbija ne bo skrenila z evropske poti, vendar pa je do zdaj ostal neomajen glede statusa nekdanje južne srbske pokrajine Kosovo, ki je pred štirimi leti razglasila neodvisnost.

Na vrsti so demokrati
Socialisti so na parlamentarnih volitvah 6. maja osvojili tretje mesto in Dačić je pred predsedniškimi volitvami že izrazil željo, da postane prihodnji premier, čeprav je njegova stranka zdaj namignila, da bi bil lahko sprejemljiv tudi Tadić. Ta je sicer po nedeljskem porazu zavrnil možnost, da bi postal predsednik vlade. Za ta položaj se omenja tudi priljubljenega župana Beograda Dragana Đilasa.

"Sodelovanje na ravni strankarskih voditeljev med Tadićem in Dačićem se je do zdaj izkazalo za funkcionalno, učinkovito partnerstvo," je pojasnila namestnica vodje socialistov Dijana Vukmanović. Glede Đilasa je dejala, da je tudi on pokazal legitimnost in sposobnost, vendar ni naloga socialistov, da odločajo o tem, koga bo Demokratska stranka predlagala za kandidata za premierja.

V skladu z ustavo ima v Srbiji večjo moč premier in položaj predsednika je večinoma simboličen, vendar je med drugim v njegovi pristojnosti imenovanje mandatarja za sestavo vlade. Kohabitacija med predsednikom Nikolićem in vlado pod vodstvom demokratov bo po mnenju poznavalcev zavrla reforme, ki so pogoj za približevanje države Evropski uniji.