Boji v Alepu se stopnjujejo od aprila dalje. Foto: EPA
Boji v Alepu se stopnjujejo od aprila dalje. Foto: EPA
false
Epska bitka za Alep

Kot poroča BBC, so uporniki pretekli konec tedna skušali povezati območja pod njihovim nadzorom na vzhodu z območji na zahodu. Pri tem so skopali rov pod vladnimi položaji v strateško pomembnem okrožju Ramusa, kjer potekajo najbolj srditi boji, in sprožili bombno eksplozijo. Vladne sile ob pomoči ruskih zračnih napadov izvajajo obsežno protiofenzivo.

Uporniki, večina jih je iz zavezništva islamističnih skupin Džaiš al Fatah, napredujejo z južne strani, medtem ko borci Osvobodilne sirske vojske napadajo območja pod nadzorom režimskih sil. Na spletu se je pojavil videoposnetek, na katerem je videti hude boje blizu okrožja Ramusa, in sicer na vojaški akademij blizu največjega topniškega oporišča v državi.

Vir iz Džaiš al Fataha je sporočil, da je v uporniških vrstah 10.000 borcev, 95 tankov in več sto vozil z raketometi, s katerimi se bojujejo v bitki za mesto, ki so jo poimenovali "epska bitka za Alep."

"Zdaj nadzorujemo območje Ramuse, toda ruska letala stopnjujejo bombardiranje, ki nas zavira pri hitrejšem napredovanju," je povedal Abu Rakan, poveljnik iz brigade Failak Al Šam. Po podatkih, ki so jih posredovali uporniki, ruska in vladna letala napadajo položaje upornikov juhozahodno od Alepa.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice gre za najobsežnejšo ofenzivo upornikov v mestu.

Sirska vojska je sporočila, da so bombe upornikov v ponedeljek ubile devet ljudi, med njimi največ žensk in otrok. Še pet civilistov naj bi po podatkih vojske umrlo, ko so uporniki staro četrt mesta napadli s kemičnim plinom.

Ruska humanitarna operacija
V mestu z okoli milijon prebivalcev je približno 250.000 prebivalcev, ki živijo na vzhodnem delu mesta na območjih pod nadzorom upornikov, ki so po zaprtju zadnje dobavne poti ostali brez osnovnih potrebščin. Pred dnevi so Rusi začeli obsežno humanitarno operacijo, ki vključuje vzpostavitev humanitarnega koridorja. Kot je pojasnil ruski obrambni minister Sergej Šojguj, naj bi odprli štiri koridorje: tri za civiliste in "teroriste, ki se želijo predati", za te pa naj bi bil na voljo tudi četrti koridor na severu mesta. V vzhodni del mesta naj bi dostavili zdravila, hrano in vodo in omogočili evakuacijo ranjenih.

Napad s klorom
V ponedeljek so mediji poročali, da je po pričevanju prič helikopter nad mesto Sarakeb v pokrajini Idlib odvrgel sode s klorom, zato naj bi imelo težave približno 30 ljudi. Odgovornosti za napad ni prevzel nihče.

Epska bitka za Alep