Clintonova in Aung San Su Či upata, da bo njuno srečanje zbližalo tudi obe državi. Foto: EPA
Clintonova in Aung San Su Či upata, da bo njuno srečanje zbližalo tudi obe državi. Foto: EPA

Clintonova se je med svojim zgodovinskim obiskom Mjanmara, prvim za vodjo ameriške diplomacije po več kot 50 letih, srečala z mjanmarsko opozicijsko voditeljico in Nobelovo nagrajenko za mir, s katero sta se pogovarjali na zasebni večerji v nekdanji prestolnici Yangon.

"Veseli smo z načinom, s katerim ZDA sodelujejo z nami in prek tega sodelovanja upamo na promocijo demokratizacije," je dejala San Su Či in dodala, da je obisk Clintonove "zgodovinski trenutek" za obe državi.

V začetku letošnjega leta je vojaška hunta po 50 letih diktature oblast predala civilni vladi, in čeprav so vse niti še vedno v rokah vojske, je z naravnimi viri bogata država le stopila na pot političnih in gospodarskih sprememb.

Clintonova je pred obiskom povedala, da se želi na lastne oči prepričati, ali so se nove oblasti dejansko pripravljene odpovedati vojaški diktaturi in ali mislijo resno z napovedanimi reformami.

Boj za boljšo prihodnost
Pogovor med Clintonovo in San Su Či je trajal uro in pol, pri čemer sogovornici nista posebej omenjali ameriških sankcij proti Mjanmaru, ki jih je Washington uvedel zaradi kršitev človekovih pravic in zatiranja demokracije.

Clintonova pa je na pogovoru z novo civilno vlado nakazala možnost ukinitve sankcij, a le če se bodo oblasti resnično lotile obljubljenih reform.

Su Či je izkoristila priložnost in oblasti pozvala, naj naredijo več za vladavino prava, kar bi po njenem prepričanju preprečilo aretacije novih političnih zapornikov.

Nobelovka je obljubila, da bo delala skupaj z novo vlado, opozicijo in prijateljskimi državami, vključno z ZDA in Kitajsko, za boljšo prihodnost svoje države.

Lani novembra so Su Či oblasti izpustile na prostost iz hišnega pripora, v katerem je preživela večino časa v zadnjih dveh desetletjih, od zmage njene stranke na volitvah leta 1990, ki jo je vojaška hunta izničila in sama prevzela vladanje.

Clintonova je po pogovorih pohvalila "odločno in jasno" vodstvo Aung San Su Či. "Ste navdih. Vem, da pri sebi čutite, da se zavzemate za vse ljudi v državi, ki si zaslužijo iste pravice in svoboščine kot ljudje drugod. Želimo, da ta država dobi svoje pravo mesto na svetu," je sklenila na koncu ameriška državna sekretarka.