Mjanmar je ena največjih kršiteljic človekovih pravic na svetu. Foto: EPA
Mjanmar je ena največjih kršiteljic človekovih pravic na svetu. Foto: EPA

Izpustitev zapornikov je odobril mjanmarski predsednik in to le nekaj ur potem, ko je vladni odbor za človekove pravice pozval k pomilostitvi političnih zapornikov.

Poziv je odbor objavil v treh časopisih, ki so pod nadzorom vlade, ob tem pa zapisal, da bi osvoboditev zapornikom, "ki ne predstavljajo grožnje stabilnosti države", omogočila sodelovanje pri "gradnji države".

Organizacije za človekove pravice ocenjujejo, da je število političnih zapornikov okoli 2.000, med njimi pa so tako borci za demokracijo kot tudi novinarju in odvetniki.

Izpustitev političnih zapornikov že dlje časa zahtevajo zahodne države, ki so proti Mjanmaru uvedle sankcije, njihova izpustitev pa bi bila eden izmed jasnih znakov reform, ki se jih je lotilo novo vodstvo.

Zdajšnji mjanmarski predsednik Thein Sein je na lanskih novembrskih volitvah na položaju nasledil generala Than Shweja, ki je vojaško hunto vodil od leta 1992. Ob prisegi Theina je bila vojaška hunta razpuščena, nova vlada pa je začela izvajati nekatere reforme v smeri liberalizacije stroge politike.

V okviru reform so že po lanskih volitvah iz zapora izpustili opozicijsko voditeljico Aung San Su Či, ki je večino časa v zadnjih 20 letih preživela v hišnem priporu.