Dalajlama že od leta 1959 živi v izgnanstvu v Indiji. Foto: Reuters
Dalajlama že od leta 1959 živi v izgnanstvu v Indiji. Foto: Reuters

Srečanje je potekalo v času napetih odnosov med ZDA in Kitajsko predvsem zaradi kitajskih ozemeljskih teženj v vzhodni Aziji, poleg tega pa Peking vse vidneje širi svoj vojaški vpliv na zahodnem Tihem oceanu.

To je za Obamo v njegovem osemletnem mandatu četrto srečanje z dalajlamo, ki je namesto v Ovalni pisarni potekalo v rezidenčnem delu Bele hiše, s čimer so po besedah tiskovnega predstavnika Josha Earnesta želeli poudariti "osebno naravo srečanja".

Po besedah Earnesta je Obama že v preteklosti govoril o toplih osebnih občutkih do dalajlame, o spoštovanju do njegovih naukov in prepričanj pri ohranjanju posebne tibetanske verske, kulturne in lingvistične tradicije.

Obama: Tibet je del Kitajske
Obama je pohvalil dalajlamovo zavezo miru in nenasilja ter izrazil podporo njegovemu pristopu "srednje poti", kar pomeni mirno reševanje sporov in dogovarjanje s Kitajsko o Tibetu. Ameriški predsednik zato spodbuja neposreden dialog med dalajlamo in kitajskimi oblastmi za zmanjšanje napetosti in reševanje razlik. Pri tem je ponovil stališče ZDA, da je Tibet del Kitajske in ZDA neodvisnosti ne podpirajo.

Dalajlama je poudaril, da si ne prizadeva za neodvisnost in upa, da se bo dialog s Kitajsko ponovno zagnal.

Obama je med drugim pozdravil vodstvo dalajlame na področju vprašanja podnebnih sprememb in izrazil podporo njegovim prizadevanjem za ozaveščanje med drugim glede zaščite himalajskih ledenikov in okolja na tibetanski planoti. Zahvalil se mu je tudi za izraze sožalja za žrtve pokola v gejevskem nočnem klubu v Orlandu na Floridi.