Dalajlama živi v izgnanstvu v Indiji. Foto: Reuters
Dalajlama živi v izgnanstvu v Indiji. Foto: Reuters

Kitajska je Tibet zasedla leta 1950 in dalajlama je po neuspešnem uporu devet let pozneje odšel v izgnanstvo v Indijo. Od leta 2010 potekajo pogovori med predstavniki tibetanskega verskega voditelja in kitajskih oblasti, a so ti v zadnjem času zastali, potem ko je prišlo do zamenjave v kitajskem političnem vrhu in represije v Tibetu.

Kitajska vlada je zdaj obtožila dalajlamo in njegove privržence, da ne poznajo sodobnega Tibeta in da so še vedno čustveno navezani na stari teokratski fevdalni tlačanski sistem.

"Edina razumna alternativa za dalajlamo in njegove privržence je, da se sprijaznijo, da je Tibet že od antike del Kitajske, in opustijo svoj cilj, da bi razdelili Kitajsko in dosegli neodvisnost Tibeta," je sporočila vlada v Pekingu in ob tem izrazila upanje, da se bo dalajlama odrekel svojim iluzijam v letih, ki so mu še preostala, in se sprijaznil z resničnostjo.

Peking je 79-letnega dalajlamo obtožil neiskrenosti, saj se prikrito zavzema za neodvisnost Tibeta, namesto da bi bil njegov cilj avtonomija. Dalajlama vseskozi zanika, da bi spodbujal nasilje, in zatrjuje, da si prizadeva za pristno avtonomijo, a Kitajska mu očita, da v svojih prizadevanjih ni iskren.

V zadnjem času kitajske oblasti stopnjujejo retoriko proti dalajlami, ki se vse redkeje srečuje s tujimi voditelji, saj se ti nočejo zameriti azijski velesili in drugemu največjemu gospodarstvu na svetu.