Val beguncev je vse večji. Foto: Reuters
Val beguncev je vse večji. Foto: Reuters
Priseljenci so za mnoge zgolj številke. Foto: Reuters
Parlamentarna odbora o beguncih

54.000 prebežnikov je od začetka leta prispelo v Italijo, 48.000 v Grčijo, še 920 pa v Španijo in 91 na Malto. V nesrečah razmajanih plovil jih je poleg tega umrlo 1.800.

V odziv na dramatično povečanje števila beguncev in migrantov, ki po morju prihajajo v Evropo, UNHCR v Grčiji in na jugu Italije krepi svojo navzočnost, je novinarjem v Ženevi dejal njegov tiskovni predstavnik Adrian Edwards.


Popotovanje enega begunca od Sirije do Švedske
V britanskem Guardianu (klik tu) so pripravili interaktivno multimedijsko zgodbo odisejade beguncev. Zgodba, ki jo doživlja na tisoče in tisoče prebežnikov, je predstavljena skozi oči Sirca, ki se iz nemirne domovine poda na več tisoč kilometrov dolgo popotovanje čez morje, nato pa vse do severa Evrope, kjer upa, da ga čaka boljše življenje.

Posebno zaskrbljenost je izrazil zaradi večanja števila tistih, ki prispejo v Grčijo. Tja je lani v celem letu po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) prispelo 34.000 beguncev.

Do 600 prebežnikov na otoke
V zadnjem času se je še posebej povečalo število prebežnikov, ki poskušajo s turške obale doseči grške otoke v Egejskem morju. Otoki jih sprejmejo vsak dan v povprečju po 600, ki po večini bežijo iz Sirije, Afganistana in Iraka. Približno polovica jih pristane na Lezbosu, je dejal Edwards.

"Rekordno število beguncev v gumijastih čolnih in lesenih barkah še naprej prihaja na Lezbos, kar je velika obremenitev za zmogljivosti in vire na otoku," je dejal.

UNHCR po njegovih besedah poziva k nujni okrepitvi tako osebja kot drugih virov državnih služb in civilnodružbenih organizacij, ki se v Grčiji ukvarjajo s sprejemom beguncev.

Parlamentarna odbora o beguncih