Foto:
Foto:

Uslužbenci protestirajo proti varčevalnim ukrepom sicer močno zadolžene državne letalske družbe. Družba je sporočila, da je morala zaradi stavke odpovedati več kot 360 letov, med njimi tudi več mednarodnih.

Zaposleni že dosegli zvišanje plač
Čeprav je bila stavka napovedana že pred časom, je vodstvo italijanskega nacionalnega letalskega prevoznika presenečeno, saj pogajanja še potekajo. Zaposleni so že dosegli zvišanje plač, tokrat pa so se postavili po robu načrtu za prestrukturiranje podjetja. Sindikati so namreč prepričani, da bi spremembe, ki jih ima v mislih vodstvo, prizadele najmanj 1.500 delovnih mest.

Alitalia se povezuje z drugimi letalskimi družbami
Podjetje namerava namreč zmanjšati obseg storitev oziroma se povezati z drugimi ponudniki in tako zmanjšati stroške. Načrt predvideva tudi kapitalsko povezavo z Air Franceom in nizozemskim KLM-om. Tudi Alitalia se namreč, tako kot velika večina letalskih prevoznikov po svetu, bori za preživetje in tako pogoste stavke ne bodo izboljšale položaja, so prepričani v vodstvu podjetja.

Opolnoči pa se je končala stavka italijanskih carinikov. Posledice stavke bo čutiti še več dni, saj vozniki tovornjakov na Fernetičih zdaj za prestop meje čakajo 25 ur.