Svet
(8)
Stavko napovedujejo v letalskem in železniškem prometu ter v avtobusnih in mestnih transportnih podjetjih. Stavkajo tudi šolniki in še kdo. Foto: Reuters

Dodaj v

Stavkovni val v Italiji, v Rimu protestni shod proti nasilju moških

Osnovne storitve naj bi bile vseeno zagotovljene
8. marec 2018 ob 07:11
Rim - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Mednarodni dan žensk bodo v Italiji med drugim zaznamovali s protestnim shodom proti nasilju moških. Država bo sicer ohromljena zaradi stavk.

Nov dan brez javnega transporta v Rimu, Milanu in številnih drugih mestih. V Italiji stavkajo številni delavci v letalskem in železniškem prometu ter v avtobusnih in mestnih transportnih podjetjih. Stavkajo tudi šolniki in še kdo.

Zmeda bo tudi na letališčih in letalih. Nekateri sindikati delavcev Alitalie naj bi ustavili delo za ves dan - medtem ko bodo pri Meridiani, ki se po novem imenuje Air Italy, stavkali samo od dvanajstih do štirih. Najhuje bo v Rimu, kjer bo delo za ves dan ustavilo letališko osebje obeh letališč. Zračni promet bo domala ustavljen od enih do petih popoldne, ko bodo dvignili roke kontrolorji letenja. Časovni okni, ko je stavka po zakonu prepovedana, sta dve: do desetih zjutraj ter od šestih do devetih zvečer.

Državno podjetje Trenitalia zagotavlja, da bodo hitri vlaki Frecce vozili nemoteno. Zasebno podjetje Italo obljublja, da bo vozila vsaj polovica njihovih vlakov. Več izpadov pričakujejo pri regionalnih in ekspresnih vlakih. Prepoved stavke velja do 9h zjutraj ter od šestih do devetih zvečer.

Stavkajo tudi v šolah, v smetarskih in pogrebnih podjetjih. Osnovne storitve naj bi bile vseeno zagotovljene.

"Niti ena manj"
Kot v mnogih drugih državah po svetu pa bodo na dan žena prekrižale roke številne ženske. Veliki vsedržavni shod napovedujejo popoldne pri rimskem Koloseju. Protestni shod bo potekal pod geslom »Niti ena manj«, s katero hočejo italijanske delovne ženske opozoriti na pomanjkanje varnih hiš, na moško nasilje, na spolno izsiljevanje na delovnem mestu in na problem visokega števila zdravnikov, ki uveljavljajo ugovor vesti pri prekinitvah nosečnosti.

V Italiji vsako leto umre nasilne smrti okoli 150 žensk. V treh četrtinah primerov je morilec zdajšnji ali nekdanji partner.

Janko Petrovec
Prijavi napako
Komentarji
audiac
# 08.03.2018 ob 12:01
S tem večnim vsakodnevnim nasiljem moških nas futrajo že kar vsak dan.Kdo stoji za tem globalno in čemu je to namenjeno??? Sicer je to eden od problemov (občutno bolj v tretjem svetu in veliko manj v Evropi)),ampak vse skupaj je še umetno generirano na potenco.
Bivši uporabnik
# 08.03.2018 ob 09:10
s katero hočejo italijanske delovne ženske opozoriti na pomanjkanje varnih hiš
Mja no. Razmerje med moškimi in ženskimi storilci je približno 2-1, razmerje med varnimi hišami za ženske in moške pa 1-0. Ampak pomankanje je varnih hiš za ženske. Itak.
HOR
# 08.03.2018 ob 10:15
"..V Italiji vsako leto umre nasilne smrti okoli 150 žensk. V treh četrtinah primerov je morilec zdajšnji ali nekdanji partner...."

Ubij me nežno amore...
-Večina je domačih Italijanov in ne tujcev...
zeuss-zeng
# 08.03.2018 ob 14:04
S tem večnim vsakodnevnim nasiljem moških nas futrajo že kar vsak dan.Kdo stoji za tem globalno in čemu je to namenjeno???
----------------
to je zelo zvita ideja oz. finta neo liberalnega kapitalističnega korporativnega lobija ki deluje po seistemu skregaj in na podlagi arbitriranja zavladaj . Princip je v tem da se spoli , manjšine , narodi itd . ne ukvarjajo s plačami in delovnimi pogoji ampak z virtualnimi pravicami ....
zeuss-zeng
# 08.03.2018 ob 14:00
v Rimu protestni shod proti nasilju moških..
------------
jaz pa sem naivno mislil da fizična nasilja obeh spolov rešujejo predpisi in zakoni na podlagi obdolžitve , obtožbe , sojenja in kaznovanja - kako nisem vedel da se te stvari rešujejo na protestnih shodih in paradah ...
Epafrodit
# 08.03.2018 ob 13:55
...v Rimu protestni shod proti nasilju moških

Kdaj se bomo pa mi organizirali proti nasilju žensk?
komsomolec
# 08.03.2018 ob 11:28
tako je treba, naj se vse ustavi, generalni štrajk
SamoRes
# 08.03.2018 ob 07:49
Pri nas v gospodarstvu nihče ne stavka, očitno predobre plače.
Kazalo