Po navedbah tiskovnega predstavnika Pentagona Johna Kirbyja ima IS kljub številnim zračnim napadom  nanje še vedno v rokah 55.000 kvadratnih kilometrov ozemlja v Iraku Foto: EPA
Po navedbah tiskovnega predstavnika Pentagona Johna Kirbyja ima IS kljub številnim zračnim napadom nanje še vedno v rokah 55.000 kvadratnih kilometrov ozemlja v Iraku Foto: EPA

Najstnico iz ameriške zvezne države Kolorado so lani aretirali na letališču v Denverju, ko je bila na poti v Sirijo. Tam naj bi jo čakal pripadnik Islamske države, s katerim sta se zapletla v spletno romanco, plačal pa naj bi ji tudi letalsko vozovnico za prihod v Sirijo. Kot so sporočili ameriški pravosodni organi, je najstnica pred odhodom opravila trening urjenja z orožjem in tečaj prve pomoči. Po navedbah ameriških pristojnih organov se je nameravala v Siriji tudi bojevati.

Napadi proti IS-ju brez velikih uspehov
Pentagon je sporočil, da je Islamska država po petih mesecih zračnih napadov zahodnih zaveznikov pod vodstvom ZDA izgubila zgolj odstotek svojega osvojenega ozemlja. Kurdskim pešmergam in iraški vojski je skupno uspelo ponovno zavzeti 700 kvadratnih kilometrov ozemlja, predvsem na severu Iraka.

Po navedbah tiskovnega predstavnika Pentagona Johna Kirbyja ima IS v svojih rokah v Iraku še vedno 55.000 kvadratnih kilometrov ozemlja. Kirby je priznal, da na kopnem tako ni bilo velikih uspehov pri zavzetju ozemlja, so pa zračni napadi odvzeli jadra pohodu džihadistov in omogočili čas za urjenje iraških vladnih sil.