Rusija zanika obtožbe, da oborožuje upornike na vzhodu države. Foto: Reuters
Rusija zanika obtožbe, da oborožuje upornike na vzhodu države. Foto: Reuters

Kot je dejal Jens Stoltenberg, Moskva proruske upornike na vzhodu Ukrajine še vedno oskrbuje z orožjem in različno opremo, zagotavlja pa jim tudi sile in urjenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija sicer ves čas zanika, da oborožuje upornike.

Z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom je danes obiskal tudi vojaško akademijo v Lvovu in dejal, da bi Zahod moral še bolj zaostriti sankcije proti Rusiji, če bi se nasilje znova razvnelo. "Rusija bi morala zdaj že čutiti velike posledice sankcij Evropske unije in ZDA," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Stoltenberg.

Ukrajina: Rusija je največja grožnja državi
Generalni sekretar Nata se bo danes v Kijevu udeležil tudi zasedanja sveta za nacionalno varnost. Porošenko je na začetku septembra podpisal novo vojaško doktrino, v kateri so Rusijo opredelili kot največjo grožnjo državi. Nato za zdaj Ukrajini zagotavlja predvsem politično podporo, vojaško pa s Kijevom sodeluje zgolj z nasveti pri modernizaciji vojske in pri urjenju njihovih vojakov.

Ukrajina si prizadeva za članstvo v Natu, vendar so vrata zavezništva za to veliko državo zaradi težkega političnega položaja in nezadostnih reform bolj ali manj zaprta. Poleg tega vsako zbliževanje Kijeva z Natom v Moskvi vidijo kot grožnjo lastni varnosti.