Svet

Poudarki

  • Vzrok za otroško delo - revščina
Deklici
Ob letošnjem svetovnem dnevu se bodo države in družbe osredotočile na dejavnosti, potrebne za uresničitev smernic. Foto: EPA

Dodaj v

Stop otroškemu delu!

Na svetovni dan za konkretne korake na poti za ukinitev otroškega dela
12. junij 2012 ob 13:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na svetu je 215 milijonov otrok vključenih v otroško delo, od tega jih polovica dela v nevzdržnih razmerah. Dan boja proti otroškemu delu zato poziva k ustavitvi izkoriščanja naših najmlajših.

''Otroci bi se morali v šoli izobraževati in uriti svoje sposobnosti, ki bi jim v odrasli dobi pomagale v iskanju zaposlitve. S tem, ko na trg dela vstopijo prehitro, jim je odvzeta pravica do izobraževanja in usposabljanja, ki ga potrebujejo tako oni kot njihova družina in skupnost, da se rešijo iz primeža revščine. V najhujših oblikah je otroško delo lahko izpostavljeno fizičnim, psihičnim in moralnim posledicam, ki lahko dolgoročno vplivajo na njihova življenja,'' je zapisala Mednarodna delavska organizacija na svoji spletni strani (ILO).

Ob svetovnem dnevu boja proti otroškemu delu si ILO želi izpolnitev predvsem treh zastavljenih ciljev: čimprejšnja ratifikacija konvencije ILO-ja glede ukinitve otroškega dela, uvedba nacionalnih programov, ki bi zagotovili učinkovite programe za izkoreninjenje otroškega dela in vzpostavitev svetovnega gibanja, ki bi opozarjal na problematiko otroškega dela.

Razloga za zadovoljstvo ni
"Ni razloga za zadovoljstvo, če 215 milijonov otrok še vedno dela za preživetje, več kot polovica pa jih opravlja nahujše oblike dela, vključno s suženjskim delom in sodelovanjem v oboroženih spopadih," ob svetovnem dnevu izpostavlja generalni direktor ILO-ja Juan Somavia. "Ne smemo dovoliti, da ukinjanje otroškega dela izgine z razvojne agende," je pozval.

Po konvenciji ILO-ja o prepovedi najhujših oblik dela otrok med te oblike med drugim sodijo suženjstvo ali suženjstvu podobno ravnanje, kot sta prodaja otrok in trgovanje z njimi, obveznost odplačevanja dolgov staršev in mobilizacija otrok za oborožene spopade.

Vzrok za otroško delo - revščina
ILO je že leta 1973 sprejel konvencijo, v kateri določa, da najnižja starost otrok, ki vstopajo v delovno razmerje, ne sme biti nižja od 15 let. Vzrok za delo otrok je v glavnem revščina. Dolgoročna rešitev je trajnostna gospodarska rast, ki vodi v družbeni napredek, še zlasti v omilitev revščine in k vsesplošni izobrazbi.

Gospodarska kriza pa ne bi smela biti izgovor za zmanjševanje prizadevanj za boj proti otroškemu delu, pozivajo v ILO-ju. Po zadnjih podatkih v svetu dela 215 milijonov otrok, namesto da bi hodili v šolo. Polovica med njimi opravlja najhujše oblike dela.

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
MZ
# 12.06.2012 ob 15:19
Poleg revščine pa je delno krivda tudi na nas, ki dajemo prednost poceni izdelkom, čeprav so bili morda izdelani v neustreznih delovnih razmerah in izkoriščanjem otroške delovne sile.
NoClue
# 12.06.2012 ob 15:40
Vprašajte zahodnjaške velekorporacije, če se strinjajo .
Chamberlain
# 12.06.2012 ob 15:56
@MZ

Poleg revščine pa je delno krivda tudi na nas, ki dajemo prednost poceni izdelkom, čeprav so bili morda izdelani v neustreznih delovnih razmerah in izkoriščanjem otroške delovne sile.

Kupuješ kaj original Adidas/Nike?
Poglej kaj piše na original trenirkah, dresih, nogometnih čevljih, teniskah... Made in? (China, Pakistan)
Pa je original in zelo drago.
Shabanotti
# 12.06.2012 ob 15:34
Ko vidim tisto sliko zgoraj me kar stisne...
lunajko222
# 12.06.2012 ob 16:21
ciracara, .. haha, kje ti stakneš ta komunizem jaz ne vem.. to je čisti neoliberalizem.. milton friedman, in preostala golazen kapitalističnega sistema.. ne mi rečt da je na kitajskem komunizem?))) kdo še v to verjame.. kaj je naslednje.. božiček obstaja?)) ooo joj no..

če že misliš kam bevskat imaš kapitalizem za kriviti za današnje stanje.. in če boš nekaj pripomnil v smislu..jah, na kitajskem izkoriščajo otroke, ne pa v zda.. ja, res je, na kitajskem izkoriščajo otroke AMERIŠKE firme ki potem PROFITIRAJO na račun otrok.. APPLE, in Nokia, itd.. vse firme gredo na kitajsko po novodobnje sužnje da jim sestavljajo robo zastonj takorekoč... in to je krvida kitajske??? ..če bi kitajska dvignila standard na zahodni nivo potem zahodni kapital sploh ne bi vstopil v kitajsko.. na žalost je kitajska videla da nima druge kot pa da se igra to umazano igro ki se ji reče kapitalizem če hoče sploh preživeti oz. tekmovati za preživetje kot teli otroci na cesti! .. da pa vlečeš neke komunistične nebuloze v to pa samo dokazuješ svojo obsedenost in paranojo ki ne temelji na ničemer kot pa pomankanju razuma.
DREADLORD
# 12.06.2012 ob 16:16
ciracara

to ej značilnost tudi "pravilno" usmerjenih kapitalistično usmerjenih ekonomskih sistemov, ki jim ZDA prikimavajo. Recimo Brazilija, Argentina, Ukrajina itd itd itd.. Ni to samo značilnost komunizma. Pravi komunisti tega ne odobravajo. Vse ostalo je fake.
DREADLORD
# 12.06.2012 ob 15:47
ena zadeva bi lahko temeljito preprečila pol tega sranja. mednarodni certifikat, da izdelek ni proizveden v obratu z otroško delovno silo. ali kaj podobnega. in pa za spremembo mednarodne sankcije proti državam, za katere se ve, da imajo taka podjetja na svojih tleh, ki imajo "zaposlene" otroke. da ne bo vedno razlog za mednarodno posredovanje in petelinjenje neka nafta in pa orožje.
DREADLORD
# 12.06.2012 ob 16:04
ciracara

ne bi ravno tako posploševal. ne bi bil presenečen, če bi ugotovil, da to ni samo kitajska praksa. In še ena opazka, preden blebetaš neumnosti. ekonomski sistem na Kitajskem je postavil oče neoliberalizma Milton Friedman v začetku 90.ih let. Isti človek kot je svetoval državam v južni ameriki, da se morajo "bolj odpreti tujim investicijam", ki jih je pahnil v turbulentno gospodarsko bedo. tako da stvari niso tako črno bele, kot si ti domišljaš. Kitajski komunisti, so samo združili kar si kapital želi in bo poskušal doseči.
Zaprte ljudi, zato da bodo cene lahko svobodne. To je gonilo neoliberalizma, ker samo tako lahko deluje v svoji "čisti" obliki. Daleč od tega, da bi to povezoval z neko demokracijo, ker svobodni trg, nikakor ne more podpirati demokracije, ampak se nepačno predstavlja, da je svobodni trg demokracija. Če hočeš demokracijo, moraš znati regulirati nekaj kar je največji uničevalec družbenih odnosov - pohlep. In kapitalizem bazira na temu. In zaradi tega so propadli vsi poskusi ustvarjanja nekih normalnih družb brez hujših pretresov. Od Vzhodnega do Zahodnega bloka dalje.
skratka malo več preberi kot lokalni farški časnik in poskusi s kakšno knjigo od Žižka, Kleinove, Freuda itd itd itd.
rokecr
# 12.06.2012 ob 17:28
bla bla bla
otroci bi se morali izobraževati in spoznavati njim prilagojena lažja dela. to govoričenje o zaščiti otrok po celotnem svetu je pa nabijanje v tri krasne. če bi bil to interes inštitucij, bi to že naredile. enako velja za lakoto po svetu. pa taka globalizacija.pfej sramota človeštvu!
help
# 12.06.2012 ob 17:01
Povejte mi za eno kapitalistično državo, kjer izkoriščajo otroke?

Več ali manj vse države "tretjega sveta". Samo, da jih je večina v razsulu in ne predstavljajo nebene grožnje ZDA, za razliko od Kitajske.
help
# 12.06.2012 ob 17:45
porota
Tu ne gre za delo nekih otrok srednješolskih, ampak otrok starih okoli 10 let. In to niso akcije zbiranja papirja, ampak rudnik.

ciracara
Ne smesi se. Marksizem je bila ena od oblik protesta proti izkoriščanju otroške delovne sile kot tudi vseh drugih zlorab delavcev. Vladajoče elite so se ga rešile tako, da so prenesle vse to trpljenje v tretji svet - pač daleč od oči daleč od srca. Ni čudno, da lahko potem psolušao hvalnice kapitalizmu.
gesan
# 12.06.2012 ob 17:12
help, hjezus, kapitalistične države svoje dobičke kujejo na račun držav takoimenovanega tretjega sveta. Tam imajo najbolj poceni delovno silo!
Whitetrasher
# 12.06.2012 ob 17:11
Žal je tako,da en kitajček,pakistanček ali katerikoli otrok v "tretjem svetu" nima nikakršnih šans za preživetje,če se čimprej ne loti dela.
Nima možnosti,da bi se tako kot pri nas šolal do 25leta in živel pri starših.
Problem je mnogo bolj kompleksen kot nam ga predstavljajo prepisovalci rojtersove propagande.
levkup
# 12.06.2012 ob 16:46
Ja ciracara@ smo živeli v komunizmu pa se ne spominjam
prav dobro, da bi kot otrok garal. Je pa res, da sem imel lepo
otroštvo. Morda pa si samo pomešal hruške in jabolka.
gesan
# 12.06.2012 ob 17:10
A ne bi raje imeli akcijo "stop pohlepu".
Pohlep je ta kriminal, ki je vzrok za neumje.

In pohlep je jasno viden za tiste, ki niso pohlepni. In ne opazijo ga samo pohlepni.
Žal pa je teh največ. In dokler bodo, bo podlost vseh vrst temelj naše družbe.

Vse ostalo je pa glumačenje po načelu "psi lajajo, karavana potuje naprej"
levkup
# 12.06.2012 ob 16:57
Otroško delo so izkoriščali že davno pred Marksom.
Dejstvo pa je da bi morala biti danes osveščenost
na višji ravni.Mi nosimo zelo velik del odgovornosti,
ker kupujemo izdelke, ki so narejeni z ceneno delovno
silo, kamor sopadajo na žalost tudi otroci.
Tu pa nastane težava. Namesto da bi enostavno rekli
ne izkoriščanju otrok se vedno najde kdo,ki bo naprimer
mešal notri politične barve. Pa smo že neenotni.
scipio
# 12.06.2012 ob 14:12
Kitajci?
gesan
# 13.06.2012 ob 07:06
in, ko pride večina v trgovino, se itak vpraša kdo in kako je delal...pa ja de...
Cena je pomembna in še na najnižjo ceno bi imeli popust in na to še en popust ali dva in imam včasih občutek, da je ogromno takih, ki jim samo zasojn ni predrago...

In potem se taki čutijo in so moralno zgroženi, ko slišijo, da je svet poln izkoriščanja...
Kakšen licemerizem je to, pa to ni res...

Debilno res!
seržinho
# 12.06.2012 ob 21:02
@ciracara

Govoriti, češ na kitajskem pa niso komunisti je pa smešno. Seveda so in to s pridom izkoriščajo proti nedolžnim ljudem. oprali so jim glavo in na njih gledajo kot bogove.

Kitajci podpirajo otroško delo, ergo: niso komunisti! :) To je kot da bi se imel za katolika in pač ne bi upošteval parih božjih zapovedi. :) In nikoli nisem rekel, da je komunizem deloval, preprosto zato, ker, kot sem rekel, ga nikoli ni bilo, dooooh! Kaj pa je kapitalizem kot vera v nemogoč ideal? Si že kdaj slišal oksimoron s katerim nekateri opravičujejo reze v javni sektor in t.i. bail out bank? Da bomo okrepili VERO v trge! How fucking scientific that is! In če bi kapitalizem deloval, kot naj bi, bi vse te banke in korporacije morale propasti, ker pač niso zdržale na trgu, trg pa bo ja vse porihtal, a ne? :)
seržinho
# 12.06.2012 ob 17:44
@ciracara

Ker niso komunisti, preprost odgovor! Ker komunizma nikoli ni bilo! Kar se ne obnaša kot komunizem, ni komunizem! Kapčiš? Tudi kapitalizma ni nikoli bilo, bil je samo socializem za bogate, ker so pač too big to fail! In ja, Kitajci so kapitalisti, če še tega nisi vedel, pa rdeča barva gor ali dol. :)
Whitetrasher
# 12.06.2012 ob 17:44
@ciracara
Od vseh komentatorjev na tem portalu sta tvoja retorika in intelekt najbolj podobna kumunističnemu.
Takemu trdolinijaškemu ,ki je sam sebi dovolj ;)
nWo
# 12.06.2012 ob 17:31
Prinas ni bojazni da bi se kaj takšnega zgodilo. V Sloveniji namreč ni dela niti za odrasle, kaj šele za malčke.
seržinho
# 12.06.2012 ob 17:28
hahahahaha, ciracara.

JAVNA IN BREZPLAČNA VZGOJA VSEH OTROK. ODPRAVA TOVARNIŠKEGA DELA OTROK V NJEGOVI DANAŠNJI OBLIKI.

IZ? KOMUNISTIČENGA MANIFESTA, ZALOŽBA SANJE, STR. 123
porota
# 12.06.2012 ob 17:23
kdor ne dela naj ne je. Tudi na Slovenskih kmetijah delajo otroci do 15 leta.

Če je v družini lakota, se pozna vsak evro.
kaj_kaj?
# 12.06.2012 ob 15:43
Heh, pri tem vprašanju še čokoladna industrija ni nedolžna. Še huje, prikrivajo resnico in ignorirajo problem.
Matka
# 12.06.2012 ob 22:23
Če ne bi bilo na Svetu problemov, potem tudi mednarodne organizacije kot je ILO ali OZN ne bi bile potrebne. Seveda se tega zavedajo in ker na račun težav drugih lepo živijo, več ali manj le leporečijo in sestankujejo.

Lepo je že bilo povedano, da je to kar se dogaja posledica pohlepa peščice bogatih in ekonomske logike, ki s človečnostjo (in še š čim drugim) nima nič skupnega. Mi tega na tem forumu ne bomo rešili. Pomagaš lahko najbolj npr. tako, da nekemu otroku iz 3. države s prispevki omogočiš šolanje.
aklej
# 12.06.2012 ob 20:54
Stop otroškemu delu je popolnoma napačen naslov. Stop izkoriščanju otrok v profitne namene ali nekaj takega bi bilo bolje.

Večina - vsaj slovenskih otrok namreč čisto premalo dela. Vsaj tisto, česar so pri svojih letih zmožni - pospravit igračke, pa sobo, pomesti stopnišče, oprat posodo in podobno....
help
# 12.06.2012 ob 18:02
porota
Saj nisem rekel, da je to rešitev. Itak "človekoljubne organizacije" napadajo predvsem Kitajsko, ki se vzpenja kot gospodarska in vojaška velesila in bo verjetno tudi sama najprej omejila otroško delo.

Rešitev bi bila, kot je nekdo napisal popolno prevrednotenje potrošniškega kapitalizma. Spodbujanje skromnosti in spoštovanja - do narave, do ljudi, do dela. Podpiranje sodelovanja na račun tekmovanja,itd.. Ampak verjetno od tega ne bo nič. Verjetno niti ni kriv Zahod, človek ja pač tak.
porota
# 12.06.2012 ob 17:34
cenejše šole,

otroci bi lahko v okviru šole nekaj vračali družbi, čistilne akcije, papirne akcije,

doma pa pomoč na kmetiji, pomoč v gospodinjstvu...

ne pa da drage slovenske šole vzgojijo otroke, ki nimajo odnosa do starejših, do učenja in do dela (poklicno delo dobesedno zaničujejo)...posledično poklicne šole prazne.....Slovenija pa v krizi
help
# 12.06.2012 ob 16:17
Kitajci uporabljajo samo iste metode, kot so jih v Evropi v 19. stoletju oz v času industrijskih revolucij. Ko je (Zahodna) Evropa + ZDA zavladala svetu (politično in gospodarsko) so lahko izboljšali položaj svojih domačih delavcev, ki so že pošteno težili svojim vladam. Zdaj so Kitajci pač prevzeli istem metode, ker so videli ali si "produktiven" in "konkurenčen" ali pa te n, si "izbrisan"i. Logika, ki bo svet tako ali tako pripeljala v eno veliko katastrofo v naslednjih 50-100 letih. Jaz se sploh ne sekiram več zaradi tega...
ciracara
# 12.06.2012 ob 15:52
DREADLORD

Komunisti se požvižgajo na mednarodno pravo, njihova družba temelji na izkoriščanju drugih in temu se ne bodo obpovedali! Komunisti na Kitajskem so lep primer.

Pomagajmo nedolžnim ljudem do svobode!
starababa
# 12.06.2012 ob 14:18
Čudi me, da v tem članku ni navedena kakšna ljigava telefonska številka za pomoč...

"si ILO želi izpolnitev predvsem treh zastavljenih ciljev: čimprejšnja ratifikacija konvencije ILA glede ukinitve otroškega dela, uvedba nacionalnih programov, ki bi zagotovili učinkovite programe za izkoreninjenje otroškega dela in vzpostavitev svetovnega gibanja, ki bi opozarjal na problematiko otroškega dela"

pa to je, da crkneš od smeha...pa to ne moreš verjet, da nekdo dobi plačo za to statistiko
kingstone
# 13.06.2012 ob 08:14
stop študentskemu delu!!
lao wai
# 13.06.2012 ob 04:21
a je že kdo videl, kako zgleda otroško delo in zakaj sploh je . . . niso krivi ne komunisti, ne zahodne korporacije ( posredno vsekakor ), kriv je način življenja teh ljudi . .
če ne delajo vsi, ne morejo preživeti . . cela družina zbira smeti ( papir, plastiko . . itd ) v družinskih malih podjetjih pa itak delajo vsi skupaj, mami štepa " adidas " majce, otroček, 3 leta star, se pa pod mašino igra s špulcami od cvirna . . . . v tovarnah ( Guang dong provinca) je otroško delo, uradno prepovedano, goljufajo edino na ta način, da ima večina otrok ponarejene osebne izkaznice . . .
" otroci ", ki prihajajo iz notranjosti, kjer imajo družine še zmeraj po 5 in več otrok pa delajo za domače . . . za ceno enega Twingota, tam postaviš dvonadstropno hišo . .
pod besedo otrok se razume 13 in več let stari . . . .
galoper
# 12.06.2012 ob 21:12
Rezultat dela otrok kupujete kot ceneno blago z daljnega vzhoda.
Mici92
# 12.06.2012 ob 20:34
VSE DVOJNA MORALA...Vsi to obsojajo in hkrati (vede ali ne) podpirajo !!!
Od Ikeje prek banan in mobilnih telefonov..avtolakov... Tisoče stvari ki nas obkrožajo izelujejo napol sužnji in tudi otroci (rudniki itd.)
Ko greš kupit telefon ne razmišlaš kako je bil narjen-sam da je čim cenejši...
rdeči mesec
# 12.06.2012 ob 19:44
Tudi Ikeino pohištvo izdelujejo otroci...
ciracara
# 12.06.2012 ob 20:17
Mogoče je bil kapitalizem, ki ga je razvil kapitalist Marx res ideološko tako usmerjen.

Vendar je kot je znano, komunizem eventuelno povsem zgrešil smernice, zato ker ne deluje. V bistvu je komunizem odkrivanje tople vode, na novo odkrita država s strani nevednih ljudi.

Govoriti, češ na kitajskem pa niso komunisti je pa smešno. Seveda so in to s pridom izkoriščajo proti nedolžnim ljudem. oprali so jim glavo in na njih gledajo kot bogove.

Tako, da danes res ne moremo več govoriti o komunizmu kot leta 1980, ampak o religiji komunizma.

Stop otroškemu delu!
Vera v nek nemogoč idela ob enem pa izkoriščanje ljudi sebi v prid.
porota
# 12.06.2012 ob 17:54
najboljš da napademo grdo kitajsko

help

sam ne moreš rešit problema tako, da prepoveš delo otrok tam, kjer ljudje umirajo od lakote
Koun
# 12.06.2012 ob 15:50
@Scipio: Kambodža
Comando valut
# 12.06.2012 ob 18:51
Otroško delo je dopustno, dokler je to za otroka vzgojno.

Popolnoma nesprejemljivo je profitno motivirano delo. Take države bi morale fasati sankcije.
ciracara
# 12.06.2012 ob 16:07
DREADLORD

Ja sej to hočem jaz povedati! Komunisti so poklicali Milton Friedmana, da bi še bolj zasužnjili otroke!

Stop otroškemu delu=stop komunistični religiji
358clenKZ
# 12.06.2012 ob 23:54
Glavni krivec za otroško delo so ameriške banke.
ciracara
# 12.06.2012 ob 17:38
seržinho

In zakaj se potem to izvaja, če so komunisti tako zelo proti?

To je samo zavajanje, in pri tebi so uspešni!
ciracara
# 12.06.2012 ob 17:27
levkup

Ja halo??? ti že nisi kot otrok delal, ker si bil del družbe katero je komunistična oblast tolerirala, ampak že recimo na golem otoku ni bilo tako..

Mnogo otrok je trdo delalo v času komunizma, sploh tisti, katerih starši so bili proti komunizmu!
ciracara
# 12.06.2012 ob 17:28
Država ustanoviteljica tretjega sveta je bila jugoslavija!

Otroško delo..
ciracara
# 12.06.2012 ob 16:46
Povejte mi za eno kapitalistično državo, kjer izkoriščajo otroke?

Morda Švedska? Švica? Norveška?

Na kitajskem, komunisti načrtno izkoriščajo otroke, sami so ustvarili tak sistem, in k sodelovanju povabijo vsakega, neglede iz kje je, da jim pomaga ta sitem izpolniti!

Ne bit tako populističen. Komunizem na kitajskem je treba obsoditi in končati kupovati stvari narejene na kitajskem!
ciracara
# 12.06.2012 ob 15:44
Komunisti (kdo se le čudi) na kitajskem izkoriščajo svoje 5let stare otroke za suženjska dela!

Premisli preden naslednjič kupiš made in communist china.

Pomagajmo se rešiti komunizma tudi drugim zasužnjenim narodom!
crusader
# 12.06.2012 ob 15:39
kaj pa mislite, nismo v socializmu, dons je treba delat za večjo produktivnost, za večjo gospodarsko rast, šele ko bo večja gospodarska rast bo socialna država in večje neto plače
Kazalo