Atentat v središču Zagreba je lani jeseni osupnil hrvaško javnost. Foto: EPA
Atentat v središču Zagreba je lani jeseni osupnil hrvaško javnost. Foto: EPA
Ivo Pukanić
Pukanić si je s svojim pisanjem o donosnih tihotapskih poslih balkanskih mafijcev nakopal sovražnike. Foto: EPA

Po pisanju Jutranjega lista Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (USKOK) sumi, da je za organizacijo lanskega umora urednika tednika Nacional ter njegovega sodelavca Nika Puljića odgovoren srbski poslovnež dvomljivega slovesa, ki so ga že večkrat povezovali s krogi iz podzemlja. Z umorom so ga povezovali že kmalu po smrti Pukanića, a je sam zanikal vpletenost.

Sum USKOK-a, ki naj bi kmalu objavil mednarodno tiralico za Jocićem, temelji na pričanju ene izmed zaščitenih prič. Ta naj bi že od začetka sodeloval v pripravah na atentat, ki se je zgodil lani oktobra, ko je pred sedežem Nacionala razneslo bombo.

V igri tudi "načrt B"
Za atentat na Pukanića je bil po pripovedovanju zaščitene priče predviden tudi "načrt B", po katerem naj bi ga ubili z ostrostrelsko puško. Pred preiskovalno sodnico v Zagrebu je zaščitena priča še pojasnila, da se je sprla z enim izmed osumljencev za atentat Robertom Matanićem, zato je dan pred umorom zapustila skupino.

Sredi julija lani naj bi Jocićev mafijski boter in njegov tesen sodelavec Vladimir Djurović sredi Zagreba izročil 60.000 evrov za pripravo umora Mataniću, ki je domnevno za Jocića opravil vrsto "umazanih poslov" v Bolgariji.

Zamera balkanski mafiji
Po pisanju Večernjega lista je skesana priča povedala, da je umor Pukanića povezan z njegovim pričanjem o tihotapljenju cigaret med balkanskimi državami, pri katerem naj bi glavne niti vlekel srbski podjetnik Stanko subotić Cane, ki so ga lani prijeli v Moskvi. S svojim pričanjem naj bi se Pukanić resno zameril balkanski mafiji.

G. V.