Nevarna bakterija se prenaša prek neopranih in toplotno neobdelanih živil. Foto: EPA
Nevarna bakterija se prenaša prek neopranih in toplotno neobdelanih živil. Foto: EPA

Avstrijska agencija za varnost hrane je vse kupce pozvala, naj uničijo organsko pridelano zelenjavo iz Španije, ki je bila na prodaj v nekaterih avstrijskih trgovinah, saj bi lahko bila omenjena živila okužena s smrtno nevarno bakterijo. Sumljivi kumare, paradižniki in jajčevci so bili v Avstrijo dostavljeni prek nemških distributerjev.

Sporna španska zelenjava je bila na voljo v 33 avstrijskih trgovinah, med njimi v dunajskih izpostavah priljubljene trgovske verige z organsko pridelano hrano Biomarkt.

Organske kumare iz Španije so s prodajnih polic umaknili tudi na Češkem, kjer je tamkajšnja agencija za kmetijstvo in prehrano sporočila, da so bile kumare iz sporne pošiljke poslane tudi na Madžarsko in v Luksemburg, od koder pa za zdaj ne poročajo o okužbah.

Največji izbruh v Nemčiji
Zaradi črevesnih bolezni, ki jih povzroča omenjena bakterija, je doslej v Nemčiji umrlo že deset ljudi, okoli 300 pa je okuženih. Evropski zdravstveni strokovnjaki so sporočili, da je izbruh okužbe največji v Nemčiji doslej.

Bakterija povzroča hemolitični uremični sindrom, simptom okužbe pa je močna driska, ki jo včasih spremlja tudi krvavenje, povzroči pa lahko tudi notranje krvavitve in odpoved ledvic.