Mario Monti je iz rok predsednika Giorgia Napolitana prejel mandat, s katerim bo postal 55. ministrstki predsednik v 150-letni zgodovini Italije. Foto: Reuters
Mario Monti je iz rok predsednika Giorgia Napolitana prejel mandat, s katerim bo postal 55. ministrstki predsednik v 150-letni zgodovini Italije. Foto: Reuters
Portret Maria Montija
Napolitano končal s posvetovanji

68-letni ekonomist je v predsedniški palači na Kvirinalu od Napolitana prejel mandat za sestavo prehodne tehnične vlade, ki mora uveljaviti v soboto potrjen sveženj varčevalnih ukrepov, s katerimi bo Italija pomirila Evropsko unijo in finančne trge. Monti bo svojo ministrsko ekipo predstavil že v ponedeljek, v torek ga čaka glasovanje v senatu, katerega član je tudi sam, nato pa v sredo še odločilno glasovanje v poslanski zbornici.

Kot prvo nalogo je napovedal finančno sanacijo države in oživitev gospodarske rasti, vendar z občutkom za socialno pravičnost. "Italija mora postati jedro moči Evropske unije, ne pa biti njen šibki člen," je odločno dejal Monti.

EU verjame v "Super Maria"
"Verjamemo, da to po hitrem sprejetju zakona za stabilnost v letu 2012 pošilja še en spodbuden signal, da so italijanske oblasti odločene premagati trenutno krizo," sta v skupni izjavi hitro po Montijevem imenovanju zapisala predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

Ob tem sta izpostavila, da bo Evropska komisija v skladu z dogovorom na oktobrskem vrhu območja evra še naprej spremljala izvajanje ukrepov Italije za spodbujanje rasti in zaposlovanja.

Dosedanja opozicija za Montija
Dvakratnemu evropskemu komisarju, katerega vzdevek je "Super Mario", je podporo napovedal širok krog italijanskih strank, predvsem levosredinskih in katoliška sredina.

Največ upanja vanj polagajo v Demokratski stranki, ki mu napoveduje trdno podporo in v kateri menijo, da bi njegova tehnična vlada morala imeti mandat za širok spekter reform, tudi reformo volilnega sistema. Podporo Montiju zagotavlja tudi sredinska Unione de Centro, krščansko demokratska stranka Ferdinanda Casinija.

PDL: Brez antiberlusconizma
Berlusconijevo Ljudstvo svobode na drugi strani namerava Montijevo vlado podpreti le, če bo njegov program temeljil na reformnih zahtevah Evropske centralne banke (ECB) in obljubah, ki jih je Italija dala Bruslju. Podporo so pripravljeni v vsakem trenutku umakniti. Sekretar Ljudstva svobode Angelino Alfano je po pogovoru z Napolitanom dejal, da bodo podprli le tehnično vlado, v kateri ne bo ministrov, ki bi bili "militantno nastrojeni" proti Silviu Berlusconiju, katerega politični naslednik je postal.

Montijevo vlado nameravata podpreti tudi tako imenovani Tretji pol in leva stranka Italija vrednot, ki pa sprva želi videti program in ekipo nove vlade. Da Montijeve vlade ne bodo podprli, so napovedali v Severni ligi, ki se umika v opozicijo.

Februarja najverjetneje že predčasne volitve
Po najverjetnejši potrditvi v sredo bo morala nova vlada hitro zavihati rokave in prepričati EU, da se tretje največje gospodarstvo Evrope resno namerava lotiti visokega javnega dolga. Montija vseeno ne čaka dolgo vladanje, saj naj bi bile predčasne parlamentarne volitve izpeljane že v začetku februarja.

Portret Maria Montija
Napolitano končal s posvetovanji