Pred predsedniško palačo na Kvirinalu se je zbralo več sto ljudi, ki čakajo na odstop Silvia Berlusconija. Foto: Reuters
Pred predsedniško palačo na Kvirinalu se je zbralo več sto ljudi, ki čakajo na odstop Silvia Berlusconija. Foto: Reuters
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi se po sedemnajstih letih, treh volilnih zmagah in dveh porazih poslavlja od položaja premierja. Da bo zapustil tudi politiko, ne verjame skoraj nihče. Foto: Reuters
Portret Silvia Berlusconija
V Rimu sprejeli varčevalni sveženj

"Vitez" je namreč po 17 letih v politiki in dobra tri leta po svoji tretji volilni zmagi odstopil s položaja predsednika italijanske vlade, le malokdo pa verjame, da se bo poslovil tudi od politike. Na premierskem stolčku naj bi ga že v nedeljo nasledil nekdanji evropski komisar Mario Monti, s katerim je Berlusconi kosil pred sobotnim zasedanjem poslanske zbornice, ki je potrdila sveženj varčevalnih ukrepov.

Slovo pod lupo vse Italije in sveta
Po potrditvi varčevalnega paketa je Berlusconi, kot je obljubil v sredo, italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu uradno podal odstopno izjavo z mesta predsednika italijanske vlade. Pred predsedniško palačo na Kvirinalu so se zbrale vse vidnejše medijske hiše sveta in na stotine ljudi, ki so se na lastne oči hoteli prepričati, da "Il Cavaliere" resnično odhaja. Predsednik Napolitano je ob pol desetih zvečer sprejel Berlusconijev odstop, kar je na trgu pred palačo sprožilo val navdušenja.

Poslanci so v soboto popoldne zakon o stabilnosti potrdili s 380 glasovi za, 26 proti, dva poslanca pa sta se vzdržala. Največja opozicijska stranka, Demokratska stranka, je na razpravi sodelovala, glasovanja pa se je vzdržala.

Hiter razplet za pomiritev finančnih trgov
Naglica je potrebna, Italija je na udaru mednarodnih trgov in ponedeljkovo odprtje borznih parketov si želi pričakati z novo, prepričljivo vlado, ki bo pomirila vlagatelje in omilila napade na italijanske vrednostne papirje, ki so v sredo, potem ko je Berlusconi po izgubi večine v parlamentu zavlačeval z odstopom, dosegli rekordne negativne vrednosti, je za Radio Slovenija poročala Mojca Širok.

V petek se je stanje na milanski borzi znova umirilo, kar je za poznavalce nov dokaz, da država ne sme več odlašati z oblikovanjem nove, prehodne vlade s tehničnim premierjem, ki bi jo podprle vse politične sile.

Senat prikimal svežnju ukrepov
Italijanski senat je v petek sprejel tudi sveženj protikriznih ukrepov, ki jih od Italije za zmanjšanje javnega dolga in zagon gospodarstva zahteva Evropska unija. Varčevalni ukrepi med drugim vključujejo spodbude za zaposlovanje mladih, zvišanje upokojitvene starosti na 67 let z letom 2026, prodajo državnega premoženja in privatizacijo lokalnih javnih služb, med njimi, na primer, podjetij javnega mestnega prometa.

V dvorani je bil (a ni glasoval) tudi Mario Monti, ki je, potem ko ga je predsednik Giorgio Napolitano v sredo imenoval za dosmrtnega senatorja, prvič sedel v senatne klopi.

Po zadnjih ocenah sicer Italija zgolj s tem paketom ne bo dosegla ciljev, zato je pričakovati dodatne ukrepe, ko bo oblikovana nova vlada. Med še neizpolnjenimi reformnimi "priporočili" iz slovitega pisma Evropske centralne banke je predvsem reforma trga dela.




Portret Silvia Berlusconija
V Rimu sprejeli varčevalni sveženj