Posnetki minipodmornice, ki je bila najverjetneje na tajni nalogi, a se je nato nekaj močno zalomilo. Foto: Twitter/Ocean X Team
Posnetki minipodmornice, ki je bila najverjetneje na tajni nalogi, a se je nato nekaj močno zalomilo. Foto: Twitter/Ocean X Team

Ekipa pomorskih lovcev na potopljene zaklade, imenovana Ocean X, je blizu švedske obale na morskem dnu našla potopljeno, a nedotaknjeno miniaturno podmornico, dolgo 20 metrov in široko 3,5 metra. Podvodna kamera je na trupu odkrila oznake v cirilici, kar kaže na ruski izvor podvodnega plovila.

Ali gre za rusko vohunsko podmornico?
Odkrili so jo prejšnji teden, po obvestilu oblastem in potrditvi najdbe vojaške mornarice pa so v ponedeljek novico predstavili še švedski javnosti. Za zdaj še ni potrditve, ali gre za tujo podmornico, ki so jo lani odkrili v švedskih vodah in za katero je vojska sprožila najobsežnejšo iskalno akcijo v zadnjih 25 letih. Švedska je domači in svetovni javnosti zatrdila in pokazala dokaze, da je v arhipelag okoli Stockholma vdrla tuja podmornica, pri čemer je odkrito namignila na Rusijo. Ta je odločno zanikala plovbo svojih podmornic v švedskih vodah.

Od nesreče ni moglo miniti veliko časa
Glede na odsotnost poškodb in popolno zaprtost vseh loput Švedi sklepajo, da je celotna posadka ostala ujeta v minipodmornici in v njej tudi umrla. Sodeč po obliki plovila, usedlinah in starosti rastlinja na oklepu, sklepajo, da od nesreče podmornice ni moglo miniti veliko časa, največ kakšno leto. Odgovore bosta dala vojaška preiskava in seveda dvig podmornice, ki leži slabe tri kilometre od švedske obale, nad njo pa poteka kar gost pomorski promet.