Svoje domove je moralo zaradi razmer v vzhodnosudanski pokrajini zapustiti 2,4 milijona ljudi, med njimi se jih je 200.000 zateklo v bližnji Čad. Foto: EPA
Svoje domove je moralo zaradi razmer v vzhodnosudanski pokrajini zapustiti 2,4 milijona ljudi, med njimi se jih je 200.000 zateklo v bližnji Čad. Foto: EPA
Begunka v Darfurju
Med konfliktom je iz Darfurja predvsem v sosednje pokrajine zbežalo okoli 2,5 milijona beguncev. Foto: EPA
Konferenca o Darfurju

Države, ki so v Parizu govorile o razmerah v Darfurju, so sicer obljubile podporo prizadevanjem, da bi v sudansko pokrajino poslali okoli 19.000 pripadnikov ZN-a, ki bi pomagali 7.000 vojakom Afriške unije pri umirjanju razmer. Francoski zunanji minister Kouchner je ob tem povedal, da je prihodnost za Darfur svetlejša, saj naj bi "obstajala lučka na koncu tunela". O tem, kako točno naj bi končali konflikt, pa so bile udeleženke bolj redkobesedne.

Pred začetkom vrha v Parizu je glede reševanja razmer v Darfurju Condoleezza Rice povedala, da je svet razočaral to sudansko pokrajino. Ameriška državna sekretarka je menila, da mednarodna skupnost ni prevzela svojih odgovornosti, s katerimi bi ustavila trpljenje prebivalstva v Darfurju.

Rice: Kartum naj se pripravi na posledice
Opozorila je, da bi morala vlada v Kartumu nemudoma prenehati ovirati prihod 19.000 pripadnikov ZN-a. Sudan je sicer pristal na prihod mirovnih sil, vendar številni diplomati dvomijo, da bo držal besedo. Riceova je vlado v Kartumu posvarila, da se bo morala spopasti s posledicami (novimi sankcijami ZN-a), če mirovnikom ne bo dovolila vstopa v državo.

O razmerah v Darfurju na konferenci v Parizu razpravljajo zunanji ministri ZDA, Francije, Egipta in Kitajske, pa tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Moon in predstavniki nekaterih človekoljubnih organizacij.

ZDA in Francija dvigujeta tempo
ZDA so želele na konferenci prevzeti vodilno vlogo pri reševanju krize, kar je nakazala izjava administracije predsednika Georgea Busha, da se v Darfurju dogaja genocid. Nasprotno pa naj bi Kitajska, zaveznica sudanske vlade in velik naložbenik v gospodarstvo države, skušala krivdo za razmere pripisati upornikom, ki nočejo podpisati mirovnega dogovora, ugotavlja BBC-jev analitik.

Poziv k miru je ponovil tudi novi francoski zunanji minister in zagrizen humanitarni delavec Bernard Kouchner, ki se je v desnosredinski vladi Nicolasa Sarkozyja znašel kot socialist. Francija je do zdaj stala le ob strani in je razmere opazovala prek svojih postojank v sudanski sosedi Čadu, odkar pa se je v palačo na Elizejskih poljanah preselil Sarkozy, je pokazala večje zanimanje za Darfur. V Čad, kamor so pribežali številni begunci iz Darfurja, želi poslati mednarodne sile, ki bi skrbele za stabilnost v begunskih taboriščih.

Sudanske vlade ni na konferenci
Vendar pa so mnogi dvomili o vidnejšem uspehu konference, saj nanjo sudanska vlada ni bila povabljena, udeležbo na njej pa so odpovedali tudi predstavniki Afriške unije.

V Darfurju je od leta 2003 zaradi nasilja umrlo okoli 200.000 ljudi, 2,4 milijona pa jih je moralo zapustiti domove. V večino nasilja naj bi bile vpletene uporniške skupine in milice džandžavidov, ki jih podpira sudanska vlada.

Konferenca o Darfurju