71-letnemu Slimu je lani uspelo svoje premoženje povečati za 20 milijard dolarjev. Foto: EPA
71-letnemu Slimu je lani uspelo svoje premoženje povečati za 20 milijard dolarjev. Foto: EPA

Revija Forbes je znova postregla s podatki o milijarderjih po svetu, in očitno je, da se kriza poslavlja in odpira pot ustvarjanju novih bogatašev. Število milijarderjev se je namreč od lani povišalo s 1.011 na letošnjih 1.210, kar je tudi rekord.

Telekomunikacijski mogotec Slim je s 74 milijardami dolarjev na vrhu lestvice znova prehitel ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, ki se ponaša s 56 milijardami dolarjev premoženja. Na tretjem mestu se je s 50 milijardami znašel ameriški vlagatelj Warren Buffet.

Milijarderji z novim rekordom
Skupno vrednost vseh milijarderjev je s štiri tisoč milijardami in pol dosegla nov rekord. V letu dni je uspelo premoženje povečati 648 milijarderjem, medtem ko se jih je moralo 160 sprijazniti z izgubo, 146 pa jih je ostalo na istem. Največji poraženec v letu 2010 je ustanovitelj švedskega pohištvenega podjetja Ikea Ingvar Kampard, čigar premoženje se je s 17 milijard dolarjev zmanjšalo na 6 milijard.

Azija prehitela Evropo
Najmlajši milijarder na lestvici je s 26 leti soustanovitelj spletnega družabnega omrežja Facebook Dustin Moskovitz, ki ima 2,7 milijarde dolarjev, na drugi strani pa je najstarejši s sto leti švicarski mogotec Walter Haefner, ki ima štiri milijarde. ZDA se ponašajo z največjim število milijarderjev in jih imajo 413, sledi azijsko-pacifiško območje s 332 milijarderji, ki je prvič prehitelo Evropo s 300 milijarderji.

Moskva je mesto z največ milijarderji na svetu: mesto jih ima 79. Rusija ima v Evropi največ milijarderjev (79), sledi pa ji Nemčija (52).