Stranko SVP/UDC vodi Christoph Blocher, ki je bil eden glavnih 'krivcev', da je leta 1990 kar tri četrtine Švicarjev glasovalo proti vstopu države v Združene narode. Foto: EPA
Stranko SVP/UDC vodi Christoph Blocher, ki je bil eden glavnih 'krivcev', da je leta 1990 kar tri četrtine Švicarjev glasovalo proti vstopu države v Združene narode. Foto: EPA
Zmaga desničarjev v Švici?

Švicarska ljudska stranka (SVP/UDC) pod vodstvom pravosodnega ministra Christopha Blocherja je prejela 28,8 odstotka glasov in bo imela v novem 200-članskem parlamentu 69 sedežev, kar je kar šest več kot do zdaj.

Na drugo mesto so se uvrstili socialdemokrati, ki so prejeli 19,1 odstotka glasov in bodo v parlamentu izgubili devet poslanskih sedežev. "To je jasen poraz," je povedal predsednik stranke Hans-Juerg Fehr.

Zeleni pobrali glasove socialnim demokratom
Na tretje mesto se je z 15,9 odstotka glasov uvrstila stranka Svobodnih demokratov, Krščanski demokrati pa so prejeli 14,6 odstotka glasov. Volilnih rezultatov je bila izjemno vesela stranka Zelenih, ki je z 9,5-odstotno podporo pridobila štiri poslanske sedeže. Analitiki so prepričani, da so Zeleni največ glasov dobili od volivcev socialdemokratske stranke.

Volišča so se po treh dneh volitev zaprla ob 12. uri, volilna udeležba pa je bila razmeroma visoka, saj se je volitev udeležilo več kot 50 % volivcev. Do zdaj je izide posredovalo 15 od skupno 26 kantonov.

Rasistično obarvana predvolilna kampanja
Predvolilna kampanja je bil izjemno agresivna, obarvana z rasističnimi izgredi in protesti. Predvolilni čas je zaznamovala le ena tema: tujci, ki jih je SVP/UDC na plakatih prikazala kot črno ovco, ki jo tri bele podijo iz države, kar je bilo označeno za čisti rasizem, čeprav je stranka dejala, da gre zgolj za ilustracijo, s katero zagovarjajo stališče, da bi morali tuje kaznjence izgnati iz države. Stranka se zavzema tudi za prepoved minaretov.

Tujci v Švici predstavljajo kar petino vsega prebivalstva, zato zagovorniki enakopravnosti svarijo, da bi zmaga desničarjev še povečala razlike med prebivalci in vrgla temno senco na tradicionalno dojemanje države kot zelo strpne in usklajene pri sprejetju političnih odločitev konsenzom.

Zmaga desničarjev v Švici?