Srbi so se s postavitvijo barikad odzvali na namero Prištine, da na mejne prehode s Srbijo namesti albanske policiste. Foto: EPA
Srbi so se s postavitvijo barikad odzvali na namero Prištine, da na mejne prehode s Srbijo namesti albanske policiste. Foto: EPA
Tadić poziva kosovske Srbe

"Predstavnike Kforja pozivam, naj ne sprožajo akcij odstranjevanja barikad, ker samo povzročajo nova tveganja, ogrožajo življenja, kar ne vodi do rešitve. Hkrati pozivam politične predstavnike Srbov, naj pozovejo državljane k umiku barikad, ker dodatno izzivajo tovrstne akcije Kforja," je dejal Tadić na novinarski konferenci v Beogradu.

Po njegovem mnenju zaradi tega nastaja začarani krog, iz katerega ni izhoda, od takšnih razmer pa imajo koristi samo skrajneži, zato je treba vzpostaviti ozračje, ki bi omogočilo rešitev vprašanja, ki zadeva tako srbski kot albanski narod ter celotno Evropsko unijo in regijo.

Srbi presenečeni
Političnim predstavnikom kosovskih Srbov je sporočil, naj umaknejo barikade, ker ogrožajo življenja in ne zagotavljajo obrambe niti enega nacionalnega interesa, ampak prav nasprotno, vodijo do tega, da bo Srbija izgubila vsakršno možnost za obrambo temeljnih nacionalnih interesov tako "na severu Kosova kot na Kosovu na splošno ter na mednarodnem prizorišču".

Župan občine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je dejal, da je poziv Tadića k umiku barikad "zelo neprijetno presenetil" župane občin in prebivalce na severu Kosova, ki že štiri mesece vztrajajo na barikadah. Presenetil jih je zato, ker so imeli "štiri mesece absolutno podporo predsednika in vlade Srbije", k čemur jih je obvezala deklaracije srbske skupščine, je dodal.

Poudaril je, da predsedniki občin ne morejo sami sprejeti odločitve o umiku barikad, saj "niso sodelovali pri njihovi postavitvi, temveč so to delali državljani". Napovedal je, da bodo po posvetih s skupščinami štirih srbskih občin na severu Kosova in prebivalci sprejeli odločitev, ki "jo bosta sprejela Tadić in mednarodna skupnost".

Srbija izgublja verodostojnost
Tadić je prepričan, da nestabilnosti na severu Kosova vplivajo na mednarodno verodostojnost Srbije, ki je po ponedeljkovih incidentih pri kraju Jagnjenica "dlje od statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji, kot je bila predvčerajšnjim".

Pri tem je izpostavil, da je številnim v interesu, da Srbija tega statusa ne bi dobila, pri tem pa izpostavil kriminal, skrajne sile v Srbiji, oblasti v Prištini in članice EU-ja, ki ne želijo širitve.

V ponedeljek je pri Jagnjenici nastal konflikt med Kforjem in kosovskimi Srbi. V incidentu je bilo ranjenih 25 vojakov Kforja, dva s strelnim orožjem, medtem ko je bilo na strani kosovskih Srbov ranjenih okoli sto ljudi.

Tadić poziva kosovske Srbe