Tomislav Nikolić je zmagovalec predsedniških volitev v Srbiji. Foto: EPA
Tomislav Nikolić je zmagovalec predsedniških volitev v Srbiji. Foto: EPA
Srbija
Nikolićevi privrženci slavijo. Foto: Reuters
Boris Tadić in Marta Razboršek
Tadić je priznal poraz. Foto: Reuters
Nikolić presenetljivi zmagovalec

.

Vodja opozicije ima po oceni Centra za svobodne volitve in demokracijo (CeSID) 49,2 odstotka glasov, dozdajšnji predsednik pa 47,5 odstotka. Nikolićeva opozicijska stranka je že razglasila zmago. "Od nocoj ima Srbija novega predsednika - Tomislav Nikolić," je dejal podpredsednik Srbske napredne stranke Aleksandar Vučić pred navdušenimi privrženci v Beogradu. Dodal je, da prednost Nikolića po projekcijah za 100 odstotkov glasov znaša 1,5 odstotne točke.

"Božja pravičnost obstaja"
Tudi Nikolić, ki je bil na predsedniških volitvah že trikrat poraženec, dvakrat je izgubil proti Tadiću, v tretje pa le premagal "večnega tekmeca", se je ob razglasitvi zmage državljanom zahvalil za podporo in obljubil, da "Srbija ne bo skrenila s svoje evropske poti". Volitve so po njegovih besedah potekale "veličastno, srbsko, kot je tudi prav". "Božja pravičnost obstaja," je dodal 60-letni zmagovalec, katerega stranka je slavila zmago na parlamentarnih volitvah 6. maja, a ni uspela dobiti zadostne večine za sestavo vlade. To naj bi tako oblikovali drugouvrščena Tadićeva DS in Socialistična stranka Srbije (SPS).

Nikolićeva zmaga pa, kot kaže, le ni bila presenečenje za vse. Neroden spodrsljaj so si privoščili v Bruslju. Dobri dve uri pred zaprtjem volišč je iz Evropske unije "ušlo" sporočilo za javnost, v katerem sta predsednik Evropskega sveta Hermany Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso za zmago na volitvah čestitala Nikoliću. Sporočilo za javnost je bilo s svetovnega spleta hitro umaknjeno.

Tadić, predsednik Srbije od leta 2004, je poraz priznal. Nikoliću je čestital za zmago, ki jo je označil za "pošteno in zasluženo", ter mu zaželel srečo. "Vse politične faktorje pozivam, naj ohranijo srbsko strateško usmeritev proti EU-ju," je dejal ob tem.

Nikolića v nenavadno luč postavlja dogovor o podpori, ki ga je v sredo dosegel z Demokratsko stranko Srbije (DSS) nekdanjega nacionalističnega srbskega premiera Vojislava Koštunice. Dogovor določa, da se bo vprašanje morebitne politične nevtralnosti Srbije, kar zagovarja DSS, ki jasno nasprotuje članstvu Srbije v EU-ju, ob Nikolićevi volilni zmagi razjasnilo na referendumu.

"Čas je za spremembe"
''Želim si, da bi bile te volitve poštene in da na njih zmaga tisti, ki bo dobil največ glasov,'' je za medije dejal Nikolić, ki se je na volišče odpravil z ženo. Nikolić je še dejal: ''Tokrat bomo nadzirali vsako volišče, tokrat ne bomo dopustili prevar in kraje … Čas je za spremembe.''
Na voliščih, ki so bila odprta od 7.00 do 20.00, je do 14. ure svoj glas oddalo 23,3 odstotka volivcev. To je 8,8 odstotka manj, kot je bila volilna udeležba v prvem krogu predsedniških volitev 8. maja letos, poroča srbski B92. Volilna udeležba do 19.00 je bila 41,5-odstotna, kar je 12,1 odstotka manj kot v prvem krogu pred dvema tednoma.

Po poročanju RTV-jeve dopisnice iz Beograda Marte Razboršek je veliko ljudi napovedalo, da bodo oddali bele oziroma neveljavne glasovnice. Tadić je zato volivce pozval, naj se pri izbiri med kandidatoma vendarle odločijo: "Ljudem sporočam, da naj se odločijo. Danes so volitve. Živimo v demokraciji. Čas je za odločitev."

Ovse skrbi za varnost na Kosovu
Na okoli 8.500 voliščih je lahko svoj glas oddalo več kot 6,7 milijona volivcev. Tako kot 6. maja so volitve potekale tudi na Kosovu, in sicer pod okriljem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo glasove dostavila v Srbijo, kjer jih bodo prešteli.

Napovedana tesna zmaga Tadića
Pred dvema tednoma, ko so srbski volivci poleg predsednika izbirali tudi člane parlamenta in sodelovali na lokalnih volitvah, je Tadić prejel le nekaj več glasov (25,31 odstotka) od kandidata nacionalistov (25,05 odstotka). Tudi tokrat so ankete malenkostno prednost napovedovale dozdajšnjemu predsedniku.

Obtožbe o prevari v prvem krogu
Nikolić je po prvem krogu trdil, da so se pojavile volilne prevare, za katere je okrivil Tadića in njegovo Demokratsko stranko (DS). To je storil šele štiri dni po volitvah in dan potem, ko sta dogovor o prihodnjem sodelovanju v vladi sklenila DS in Socialistična stranka Srbije (SPS) oz. listi okoli njiju, ki sta vladali tudi do zdaj. Nikolićev SNS bo tako kljub volilni zmagi moral ostati v opoziciji. Očitke o prevari so zavrnili tako v Tadićevem taboru kot volilni komisiji.

Nikolić presenetljivi zmagovalec