Po besedah Prajuta je bil vojaški udar nujen za preprečitev dodatnega nasilja, smrti in škode v državi zaradi političnih razprtij. Foto: EPA
Po besedah Prajuta je bil vojaški udar nujen za preprečitev dodatnega nasilja, smrti in škode v državi zaradi političnih razprtij. Foto: EPA
Nemiri so Tajsko pretresali več mesecev. Foto: EPA

V prvem televizijskem nagovoru po vojaškem udaru je načelnik generalštaba tajske vojske Prajut Čan Oča pozval vse strani, naj nehajo protestirati in naj sodelujejo. "Tajska in Tajci se spopadajo s številnimi težavami, ki terjajo takojšnjo pozornost in rešitve," je poudaril Čan Oča. Ob tem je opomnil, da so dovolj časa zapravili za konflikt, in posvaril pred posledicami v primeru upiranja vojski.

Po generalovih napovedih naj bi volitve izvedli čez 15 mesecev, do takrat pa bo vojska izvedla potrebne reforme. Drugo največje gospodarstvo v jugovzhodni Aziji se že več mesecev spopada s hudo politično krizo. Protestniki so več mesecev protestirali in zahtevali odstop populistične vlade premierke Jingluk Šinavatra.

Vojaškemu udaru sledila uvedba različnih ukrepov
Čeprav je sodišče 7. maja zaradi zlorabe položaja premierko pozvalo k odstopu, ni odstopila. 22. maja je vojska izvedla vojaški udar in prevzetje oblasti utemeljila z besedami, da je to nujno za vzpostavitev reda in preprečitev nadaljnjega nasilja. Vojska je takoj uvedla več ukrepov: 250 ljudi, med njimi tudi nekdanjo premierko, je priprla, a jih čez čas večino izpustila, uvedla pa je tudi cenzuro medijev in prepoved zbiranja. "Ne moremo se bojevati drug zoper drugega le zato, ker razmišljamo različno," je v nagovoru dejal general. "Vsaka stran mora najti način, kako sodelovati."

Od sprave sprtih strani do volitev
Prajut je ob tem napovedal tri faze, skozi katere bo šla država v prihodnjih mesecih: fazi sprave, ki naj bi trajala tri mesece, bo sledilo sprejetje začasne ustave in imenovanje začasnega premierja, kar naj bi se zgodilo v letu dni. Sledila bo tretja faza, volitve, je še dejal in napovedal, da je ena ključnih nalog v prihodnjih mesecih krepitev gospodarstva. V prvem četrtletju se je BDP zaradi protestov in posledično manjšega števila turistov na letni ravni skrčil za 2,1 odstotka.

Po udaru so številne države z ZDA na čelu takoj pozvale k vnovični demokraciji, Prajut pa na te pozive odgovarja s pozivom, naj bo mednarodna skupnost potrpežljiva. "Vse, kar prosimo, je, da nam pustite čas, da uredimo naš demokratični sistem, da ga naredimo pravega, pravičnega in odgovornega."