Cia naj bi na Poljskem vodila zapore med letoma 2003 in 2005. Foto: EPA
Cia naj bi na Poljskem vodila zapore med letoma 2003 in 2005. Foto: EPA

Gre za poročila o poletih, ki sta jih organizaciji pridobili od poljske agencije za kontrolo letenja.
Vodilni v poljskih nevladnih organizacijah Helsinška fundacija za človekove pravice na Poljskem in Iniciativa za pravično družbo so poudarili, da poročila potrjujejo domneve, ki jih je v svojem poročilu leta 2007 zapisal Svet Evrope.

Svet Evrope je v poročilu tedaj ugotovil, da je Cia na Poljskem in v Romuniji med letoma 2003 in 2005 vodila tajne zapore, v katerih so zasliševali teroristične osumljence. Zapore za zasliševanje domnevnih teroristov so uvedli ob sklenitvi dogovora med ZDA in zvezo Nato leta 2001 ter s privoljenjem predsednikov omenjenih držav, pravi poročilo. Poljska in Romunija sta očitke takrat takoj zanikali.

Bodo oblasti še kar zanikale?
Omenjeni nevladni organizaciji sta na podlagi pridobljenih poročil o poletih med drugim ugotovili, da je leta 2003 na nekdanjem vojaškem letališču Szczytno-Szymany na severu Poljske pristalo najmanj šest letal, povezanih s Cio. "Gre za uradno potrditev domnev, ki so jih oblasti zanikale. Podatke smo pridobili od državne agencije in mislim, da oblasti ne bodo več mogle prezreti nekaterih dejstev," je ob tem dejal predstavnik Helsinške fundacije Adam Bodnar.

Nevladna organizacija Human Rights Watch je že leta 2005 trdila, da sta najpomembnejša tajna zapora Cie v Evropi prav na Poljskem. Organizacija je domnevala, da je bilo v njih tedaj zaprtih okoli 25 terorističnih osumljencev. Poljska je vse navedbe zanikala, poleg tega pa je sprožila tudi preiskavo. Ta še vedno poteka, morebitnih ugotovitev pa doslej še niso razkrili.