Bangkok je že več tednov priča protivladnim protestom opozicije. Foto: EPA
Bangkok je že več tednov priča protivladnim protestom opozicije. Foto: EPA

Tajski opozicijski poslanci so po množičnih protivladnih protestih napovedali skupen odstop, s čimer želijo vlado premierke Jingluk Šinavatra prisiliti k odhodu s položaja.

Opozicijski protestniki zahtevajo odstop Jinglukove, saj je po njihovem mnenju le lutka v rokah njenega brata in nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, ki je še pred obsodbo zaradi korupcije pobegnil iz države in se zatekel v prostovoljno izgnanstvo.

Vodja protestnikov in nekdanji namestnik premierja Sutep Tauksuban je zavrnil dialog z oblastmi in za ponedeljek pozval k odločilnemu zadnjemu koraku za strmoglavljenje vlade.

Jinglukova je sicer predlagala razpis referenduma o usodi vlade. Znova je ponovila pripravljenost na razpustitev parlamenta in razpis predčasnih volitev, če bi dosegla dogovor z njenimi nasprotniki.

"Vlada je pripravljena razpustiti parlament, če tako želi večina," je dejala premierka v televizijskem nagovoru in dodala, da če protestniki ali večje politične stranke ne bodo sprejeli izida referenduma, bo to zgolj podaljšalo konflikt.

Med protestniki so privrženci monarhije ter predstavniki srednjega razreda in drugih nasprotnikov vladajočega režima. Ti že nekaj tednov vztrajajo na ulicah prestolnice Bangkok, kjer se občasno spopadejo s policijo.

Volitve v prid Jinglukove
Protestniki zavračajo volitve in zahtevajo, da vlado zamenja neizvoljeni "ljudski svet". Jinglukova je opozorila, da bi neizvoljena oblast škodovala stabilnosti in ugledu države.

"Če protestniki želijo to, se je treba vprašati, ali je to želja večine," pravi premierka.

Protesti so zadnji primer stopnjevanja že skoraj desetletje trajajočih napetosti med predstavniki "elite" iz Bangkoka in privrženci Taksina, ki je prepričljivo zmagal na volitvah leta 2001 in 2005 predvsem s podporo podeželja na račun populistične kampanje, v kateri se je zavzemal za revni sloj prebivalstva.

Sutep se zaveda, da bi Jinglukova gladko zmagala na morebitnih volitvah, in se prav zato zavzema za umestitev neizvoljenega ljudskega sveta, v katerem bi po njegovih besedah sedeli "pošteni ljudje".