Konec tedna je v Bangkoku minil mirno, na ulicah pa je bilo več tisoč vojakov. Foto: Reuters
Konec tedna je v Bangkoku minil mirno, na ulicah pa je bilo več tisoč vojakov. Foto: Reuters

Načrte je predstavil vodja letalstva Pradžin Džuntong, ki je dejal, da je najpomembneje obnoviti zaupanje vlagateljev in ohraniti fiskalno disciplino, dolgoročno pa želijo na mejah z Mjanmarjem, Laosom in Malezijo ustanoviti tudi posebno ekonomsko območje. Zaradi mesecev politične negotovosti je tajsko gospodarstvo v vse slabšem stanju.

Prandžin je dejal, da bodo 30 najnujnejših gospodarskih ukrepov v prihodnjih dneh proučili še z vojaškim poveljnikom, generalom Prajutom Čan-Očo. Izpostavil je zavarovanje cen za pridelovalce riža, ki bi nadomestilo propadlo shemo nekdanje premierke. Prejšnja vlada namreč ni našla sredstev za financiranje, zato je več sto tisoč kmetov nekaj mesecev ostalo brez plačila. Strokovnjaki napovedujejo, da nekateri dolgoročni ukrepi hunte kažejo na to, da namerava vojska na oblasti ostati kar nekaj časa, ne le leto dni, kot so dejali.

Kot je znano, je vojska 22. maja izvedla državni udar in odstranila celotno politično vodstvo ter vse najvidnejše osebnosti poklicala na zagovor. Premierka Jingluk Šinavatra je morala odstopiti še prej, ko je ustavno sodišče odločilo, da je kriva zlorabe moči.

V nedeljo je vojaški svet na ulice Bangkoka poslal 5.700 vojakov in policistov, ki so imeli nalogo, da preprečijo morebitne proteste nasprotnikov vojaškega udara. Vojska je tudi prepovedala politična zborovanja več kot petih ljudi.