Na prizorišče napada je takoj prihitela afganistanska policija. Foto: Reuters
Na prizorišče napada je takoj prihitela afganistanska policija. Foto: Reuters

"Samomorilski napadalec se je razstrelil pred parlamentom v Kabulu, številni napadalci so zasedli svoje položaje v zgradbah v okolici parlamenta, več napadalcev pa je steklo v parlamentarno zgradbo," je povedal Ebadulah Karimi, tiskovni predstavnik kabulske policije. "Gre za skupni napad talibanov na parlament," je še dodal.

Napad se je zgodil v času, ko se je poslancem predstavljal novi obrambni minister Masum Stanekzaj. "Huda eksplozija je zatresla stavbo, popokala so številna okna, a smo na varnem," je povedal eden izmed poslancev, ki so množično bežali iz stavbe in v nastalem kaosu, ki so ga v živo prenašali tudi na televiziji, iskali zatočišče. Slike na družbenih omrežjih so pričale o dimu, ki je zajel parlament.

Policija se je trudila evakuirati parlament in kljubovati napadalcem, dve uri pozneje pa je sporočila, da so ubili vseh sedem napadalcev, da so se spopadi nehali in da so vsi poslanci na varnem.

Za napad odgovorni talibani
Odgovornost za napad so prevzeli talibani. "Napadli smo parlament, saj so bili tam zaradi predstavitve novega obrambnega ministra zbrani vsi poslanci," je v sporočilu po telefonu povedal tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid.

So afganitanske sile sposobne kljubovati talibanom?
Z novim letom je Afganistan zapustila večina Natovih vojakov, država pa se je ujela v val nasilja, saj so talibanski uporniki napadli več pomembnih afganistanskih pokrajin. Potem ko je v roke talibanov padlo že drugo okrožje v zadnjih dveh dneh, se vse bolj porajajo vprašanja o sposobnosti afganistanskih sil, ki so jih izurili vojaki zveze Nato, v boju proti talibanom.

Konec aprila so talibani okrepili spomladansko ofenzivo, v okviru katere vsako leto stopnjujejo napade, ki so usmerjeni predvsem proti tujim vojakom in njihovim oporiščem ter vladnim institucijam in njenim predstavnikom.