Napad se je zgodil v času, ko je bila pred banko še posebej velika gneča. Foto: Reuters
Napad se je zgodil v času, ko je bila pred banko še posebej velika gneča. Foto: Reuters
Džalalabad
V napadu je umrlo najmanj 33 ljudi, sto pa je ranjenih. Foto: Reuters
Krvav dan v Afganistanu

V napadu samomorilskega napadalca, ki je bil najhujši napad v Džalalabadu v zadnjih mesecih, je umrlo najmanj 33 ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih. Agencija AFP, ki se sklicuje na bolnišnične vire, poroča celo o več kot sto ranjenih, oblasti pa se bojijo, da se bo število žrtev še povečalo.

"Večina ubitih in ranjenih so nedolžni civilisti"
Kot je za agencijo AFP povedal vodja džalalabajske policije Ahmad Širzad, je bila gneča pred banko danes še posebej velika, saj so številni vladni uslužbenci prišli po svoje mesečne plače. Tiskovni predstavnik pokrajinske vlade Ahmad Zua Adulzaj je povedal, da so v bližini napada tudi tržnica in več vladnih uradov. "Večina ubitih in ranjenih so nedolžni civilisti," je povedal Abdulzaj in dodal, da so med žrtvami tudi otroci in policisti, ki so imeli blizu nadzorno točko.

Nekaj minut za eksplozijo samomorilskega napadalca je eksplodirala še bomba na motornem kolesu, a ni povzročila škode.

Za napadom naj bi stala Islamska država
Kot je sporočil afganistanski predsednik Ašraf Gani, je odgovornost za napad prevzela skrajna islamistična skupina Islamska država. Če se bodo navedbe izkazale za resnične, bo to prvi večji napad te skupine v Afganistanu. Pred tem so vpletenost v napad zanikali talibanski uporniki in napad celo obsodili.

V Afganistanu se krepi spomladanska ofenziva talibanov, ki skušajo po koncu bojne misije Nata v državi pokazati na ranljivost oblasti v Kabulu. Natova misija v Afganistanu se je končala decembra lani, zdaj pa je v državi le še nekaj tisoč vojakov, katerih naloga je predvsem usposabljanje afganistanskih vojakov.

Krvav dan v Afganistanu