V napadih je umrlo osem talibanskih napadalcev. Foto: EPA
V napadih je umrlo osem talibanskih napadalcev. Foto: EPA
Kabul je v zadnjih dveh letih priča naraščanju nasilja. Foto: EPA
Veliko težavo v Afganistanu predstavlja proizvodnja heroina, ki ga pridelujejo iz maka. Proizvodnja mamil je eden izmed glavnih virov financiranja talibanskih upornikov, vendar je po drugi strani pogosto tudi vir preživetja za revne afganistanske kmete. Foto: EPA
Oporišče Manas
Oporišče Manas so začele ZDA uporabljati konec leta 2001 za napade na Afganistan. Foto: EPA
Vse več napadov v Afganistanu

V treh sočasnih samomorilskih napadih, katerih tarča so bila vladna poslopja v prestolnici Kabul, je bilo ubitih 26 ljudi, ranjenih pa jih je bilo 55.

Najprej je en samomorilski napadalec poskušal vstopiti v poslopje ministrstva za izobraževanje, a so ga, še preden je sprožil razstrelivo, ubili varnostniki.

Le nekaj minut pozneje se je petim skrajnežem uspelo prebiti v poslopje pravosodnega ministrstva, potem ko so ubili dva varnostnika. Napadalci so v poslopju ubili deset ljudi, preden so jih pokončali policisti, ki so vdrli v zgradbo.

Medtem sta dva samomorilska napadalca vstopila v poslopje direktorata za zapore na severu prestolnice. Enega so policisti ubili, drugemu pa se je uspelo razstreliti.

Odgovornost za napad so takoj prevzeli talibanski uporniki in sporočili, da gre za maščevalni odgovor na ravnanje afganistanskih oblasti z zaprtimi uporniki.

Namen skrajnežev je bil jasen - postreliti čim več ljudi, preden se razstrelijo, kar močno spominja na taktiko, ki so jo ubrali napadalci v Mumbaju v Indiji novembra lani.

V Afganistan prihajajo novi ameriški vojaki
ZDA so talibanski režim strmoglavile že pred sedmimi leti, a so v zadnjih letih talibanski uporniki dobili nov zagon in svoje napade iz juga države razširili tudi na druge predele in Kabul.

Novi ameriški predsednik Barack Obama že nekaj časa obljublja, da bo ameriško pozornost iz Iraka preusmeril na Afganistan, in v nekaj dneh naj bi bilo znano, koliko ameriških vojakov bo odšlo v nemirno državo.

Trenutno je v Afganistanu nameščenih 37.000 ameriških vojakov, v prihodnjih od 12 do 18 mesecih pa namerava Obama njihovo število skoraj podvojiti. Za začetek naj bi se tja odpravile dve bojni brigadi, vsaka naj bi štela 3.500 mož, in ena brigada marincev s skoraj 10.000 pripadniki.

A pred ZDA je težka naloga in novi ameriški odposlanec za Afganistan in Pakistan Richard Holbrooke je priznal, da bo Afganistan težji izziv kot Irak. Holbrooke se je v četrtek mudil v Pakistanu in obiskal sever države, kjer se za napade v sosednjem Afganistanu urijo islamski skrajneži.

ZDA niso več dobrodošle v Kirgiziji
Toda na obzorju je še ena težava za ZDA. Ameriške in druge tuje sile v Afganistanu se oskrbujejo prek dveh poti - ena vodi prek prelaza Khiber v Pakistanu, ki se je zaradi naraščanja napadov skrajnežev v zadnjem času izkazal za vse bolj nezanesljivega, in druga pot, ki vodi prek ameriškega letalskega oporišča Manas v bližini kirgiške prestolnice Biškek.

In tudi druga pot je vse bolj ogrožena, a tukaj zaradi namere kirgiške vlade, da ameriški vojski, za katero je to edino oporišče v srednji Aziji, odreče gostoljubje.

Odločitev za to je prišla po tem, ko je Rusija prejšnji teden Kirgiziji odobrila za dve milijardi dolarjev pomoči in posojil, čeprav kirgiški predsednik Kurmanbek Bakijev zatrjuje, da tukaj ni povezave.

Bakijev je krivdo za odločitev o zaprtju ameriškega oporišča pripisal Washingtonu, ki se po njegovih besedah ni zmenil za njegove dolgotrajne zahteve po zvišanju plačila za najem oporišča.

"Nimamo političnih nesoglasij z ZDA. Vse se vrti okoli finančnih elementov vprašanja," je bil jasen Bakijev, ki je še pojasnil, da je njegova država v težkem finančnem položaju.

ZDA za najem oporišča letno plačujejo 17,4 milijona dolarjev, kar je del 150 milijonov, ki jih v različnih oblikah pomoči letno namenijo tej obubožani srednjeazijski državi.

G. V.

Vse več napadov v Afganistanu