Fotografija domnevnega novega voditelja afganistanskih talibanov Mavlavi Hibatula Ahundzado. Foto: Reuters
Fotografija domnevnega novega voditelja afganistanskih talibanov Mavlavi Hibatula Ahundzado. Foto: Reuters

Afganistanski talibani so v sporočilu za javnosti zapisali, da so po soglasnem dogovoru v šuri oziroma vrhovnem svetu mulo Hibatulo Akundzado imenovali za novega voditelja Islamskega emirata in da so mu zvestobo obljubili vsi člani šure.

Ob tem so dodali, da so Siradžudina Hakanija, vodjo vojaških operacij in velikega sovražnika ameriških sil, in mulo Jakuba, sina pokojnega ustanovitelja talibanov mule Omarja, imenovali za Akundzadova namestnika.

Na bojišču ni imel večje vloge
Okoli 50-letni Akundzada je bil eden izmed dveh Mansurjevih namestnikov, poleg tega pa pomemben talibanski verski voditelj in sodnik. Na bojiščih pa do zdaj ni igral velike vloge, kar je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA za talibane precej nenavadno.

Po oceni opazovalcev bi bil lahko Akundzada vodja, ki bi poenotil vse bolj razdrobljene talibane, a za zdaj še ni jasno, ali bo sledil Mansurju pri zavračanju mirovnih pogajanj z afganistansko vlado.

Talibani potrdili smrt mule Mansurja
Novo vodstvo je bilo imenovano po tem, ko so ZDA z brezpilotnim letalom v Pakistanu v soboto napadle Mansurjevo vozilo in ga ubile. Talibane je vodil le devet mesecev, a so pod njegovim vodstvom v Afganistanu okrepili napade in dosegli največje vojaške uspehe od padca talibanskega režima leta 2001. Talibani so sicer šele danes prvič potrdili, da je bil ubit.

Pred smrtjo je Mansur napisal oporoko, v kateri je izbral Akundzado za svojega naslednika, s čimer naj bi podkrepil legitimnost Akundzade.

Priložnost za obnovitev mirovnih pogajanj
V odzivu na izbor novega talibanskega voditelja so iz afganistanske predsedniške palače sporočili, da imajo talibani zdaj dobro priložnost za vrnitev za pogajalsko mizo, sicer jih čaka ista usoda kot Mansurja, so zagrozili.

Strokovnjak za talibane Rahimula Jusafzaj je za AFP povedal, da se razmere po imenovanju Akundzade verjetno ne bodo spremenile, s čimer je majhna verjetnost za pogajanja z afganistansko vlado.