Mansur, eden izmed ustanoviteljev talibanov, je tako Mulo Omarja kot Osamo bin Ladna poznal osebno, a se je držal v ozadju, dokler ga smrti in aretacije vidnejših borcev niso potisnile v ospredje. Foto: Reuters
Mansur, eden izmed ustanoviteljev talibanov, je tako Mulo Omarja kot Osamo bin Ladna poznal osebno, a se je držal v ozadju, dokler ga smrti in aretacije vidnejših borcev niso potisnile v ospredje. Foto: Reuters

Vse od Mansurjevega imenovanja za novega voditelja afganistanskih talibanov julija letos je v skupini nastal razkol. Mula Mansur se je soočil z nasprotovanjem nekaterih talibanskih poveljnikov - pomembni člani vodstva, vključno s sinom in bratom pokojnega Mule Omarja, Mansurju nočejo obljubiti zvestobe. Tako se je skupina njegovih nasprotnikov odcepila in sklenila zavezništvo z Mulo Mohamedom Rasulom.

Kot poroča britanski BBC, streljanje ni bilo načrtovano. Do njega naj bi prišlo po tem, ko je bil Mansur v hiši talibanskega borca Absulaha Sarhadija, kjer je izbruhnil prepir. Sarhadi ima med talibani posebno simbolično mesto, saj je bil več let zaprt v ameriškem zaporu Guantanamo.

Mansur v primerjavi z Mulo Omarjem vodi nekoliko drugačno politiko vodenja, bolj odprto. Med drugim redno obiskuje talibanske poveljnike, s katerimi se pogovarja o njihovi politiki vodenja in morebitnih težavah. Po neuradnih podatkih, ki jih je agenciji Reuters zaupal eden izmed talibanskih poveljnikov, naj bi se med pogovorom pojavila nesoglasja in streljanje.

Talibani informacijo zanikajo
Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je za afganistanski BBC informacijo zanikal: "Incident se ni zgodil, saj je on (op. p. Mansur) v Afganistanu in ne na območju Pakistana, ki ga omenjajo. Ima pa dovolj dobre varnostnike, ki ne bi dopustili tovrstnega incidenta," je dejal.

Mula Omar je umrl leta 2013, vendar pa je bila njegova smrt potrjena šele julija letos. Njegova smrt je načela mirovne pogovore med afganistansko vlado in talibani. Nekateri vidnejši talibanski predstavniki menijo, da naj bi si novi vodja prizadeval za mirovne pogovore v navezi s talibani v Pakistanu. Med njimi se je celo oblikovalo mnenje, da so Mulo Mansurja nastavili propakistanski krogi.

Talibani so pred 13 leti po napadu ameriške koalicije sicer izgubili oblast v Afganistanu, a z uspešnim upiranjem v zadnjih letih so prisilili vlado v Kabulu v neposredna pogajanja za končanje vojne pod Hindukušem.