Smrt mule Mansurja naj bi predstavljala težek udarec za talibane. Po drugih ocenah pa naj bi bil učinek Mansurjeve smrti omejen, saj imajo talibani veliko voditeljev ter sposobnost delovanja na lokalni ravni tudi brez močnega osrednjega vodstva. Foto: Reuters
Smrt mule Mansurja naj bi predstavljala težek udarec za talibane. Po drugih ocenah pa naj bi bil učinek Mansurjeve smrti omejen, saj imajo talibani veliko voditeljev ter sposobnost delovanja na lokalni ravni tudi brez močnega osrednjega vodstva. Foto: Reuters
Brezpilotno letalo
ZDA kljub nasprotovanju pakistanskih oblasti v tej državi redno izvajajo zračne napade z brezpilotnimi letali. Foto: EPA
Afganistanska vojska
Afganistanska vojska ima težave pri spopadanju s talibani, ki nadzirajo velik del države kljub obsežnim vojaškim operacijam, ki proti njim potekajo že od leta 2001. Foto: EPA

Mansurja in še enega talibana so z več brezpilotnimi letali napadli med vožnjo v odročnem predelu Pakistana, blizu meje z Afganistanom, po poročanju BBC-ja sporočajo ameriške oblasti. Ameriško obrambno ministrstvo je potrdilo, da so želeli ubiti prav Mansurja, dodali pa so, da še ocenjujejo rezultate operacije. Drugih žrtev naj ne bi bilo.

Talibani so Mansurjevo smrt sprva zanikali, kot poroča Guardian, pa je višji talibanski poveljnik mula Abdul Rauf le potrdil, da je bil Mansur ubit v napadu v Pakistanu.

Napad se je zgodil v soboto oziroma pozno v petek blizu mesta Ahmad Val, odobril pa ga je ameriški predsednik Barack Obama. Iz Bele hiše so sicer sporočili, da sta bila o napadu, kmalu po tem, ko je bil že izveden, obveščena tako Pakistan kot Afganistan. Pakistansko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da Pakistan pričakuje pojasnilo glede ameriškega napada. Pakistan naj bi si želel vrnitve talibanov k pogajanjem, da bi končali vojno v sosednjem Afganistanu. "Vojaško delovanje ni rešitev," je dejal predstavnik zunanjega ministrstva.

Predstavnik afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija Sied Zafar Hašemi je dejal, da se zdi, da je bil napad uspešen in da je bil izveden v dogovoru z afganistanskimi oblastmi. Hašemi je še izrazil upanje vlade, da bo nov razvoj dogodkov spodbudil mirovni proces, ki bi prinesel trajni mir in stabilnost.

Mansur je prevzel vodenje talibanov julija 2015 in tako na tem mestu zamenjal ustanovitelja talibanov in njihovega duhovnega vodjo mulo Mohameda Omarja.

ZDA: Mansur je bil ovira miru
Z ameriškega obrambnega ministrstva napad v Pakistanu upravičujejo z navedbami, da je bil Mansur dejavno vključen v načrtovanje napadov, "ki predstavljajo grožnjo afganistanskim civilistom in varnostnim silam, našemu osebju in koalicijskim partnerjem".

Predstavnik Pentagona Peter Cook je poleg tega po poročanju Al Džazire sporočil, da je "Mansur predstavljal oviro za mir in spravo med afganistansko vlado in talibani s tem, da je prepovedoval talibanskim poveljnikom, da sodelujejo v mirovnih pogovorih z vlado, ki bi lahko pripeljali do konca napetosti".

Mansur sprožil razkol med talibani
Mansur je na položaju voditelja talibanov nasledil mulo Omarja, ki je umrl leta 2013, a je bila njegova smrt potrjena šele dve leti pozneje. Mansur naj bi bil ubit v streljanju že lani, a je to afganistanska vlada nato zanikala.

Mansurjevo imenovanje na mesto voditelja talibanov je sicer povzročilo spore znotraj talibanov in ločena skupina je izbrala svojega voditelja mulo Mohameda Rasula, a je Mansurju uspelo to skupino zatreti. Poleg tega Mansurju njegovi podporniki priznavajo, da je uspel zadržati napredovanje t. i. Islamske države na ozemlju pod nadzorom talibanov.

Nekaj mesecev po Mansurjevem imenovanju za voditelja talibanov so ti zasedli prvo večje mesto, Kunduz, ki ima 300.000 prebivalcev, kar je predstavljalo njihovo največjo vojaško zmago po letu 2001. Afganistanska vojska je s pomočjo Natovih sil sicer relativno kmalu spet prevzela nadzor nad mestom.

Odkar so se mednarodne sile v Afganistanu prenehale dejavno spopadati s talibani leta 2014, so ti dosegli več pomembnih zmag. Afganistanske sile v spopadih s talibani pogosto potrebujejo podporo Natovih sil.