Okrvavljeni turban, v katerem je bil skrit eksploziv. Foto: Reuters
Okrvavljeni turban, v katerem je bil skrit eksploziv. Foto: Reuters

Župan Gulam Hajdar Hamedi je umrl, ko se je med njegovim pogovorom z meščani na dvorišču mestne hiše razstrelil samomorilski napadalec, ki je imel eksploziv skrit v turbanu. Z meščani se je pogovarjal o ozemeljskem sporu, ki je nastal po njegovi odreditvi uničenja nekaterih črnih gradenj, pri katerem pa naj bi umrla dva otroka.

V napadu sta umrla tudi napadalec in eden izmed civilistov. Kot so sporočili talibani, so napad izvedli kot povračilno dejanje, s katerim so želeli maščevati smrt otrok. Hamedi je veljal za enega najbolj zaupanja vrednih in uglednih politikov v mestu. Nanj so leta 2009 že izvedli atentat, a je preživel, lani pa je v eksplozijah izgubil oba pomočnika.

Karzaj izgubil polbrata
Župana so ubili samo dva tedna po uboju Ahmeda Valija Karzaja, t. i. "kralja Kandaharja", ki je veljal za najvplivnejšega moža v pokrajini in domnevnega mamilarskega barona, sicer pa je bil tudi polbrat afganistanskega predsednika Hamida Karzaja.

Kandahar, ki je dom predsednikove družine in je bil v preteklosti prizorišče najbolj krvavih bojev, je žarišče spopadov različnih plemen za nadzor nad lokalno skupnostjo in denarjem.

Hamedijevo smrt so že obsodile ZDA. Ameriški veleposlanik v Afganistanu Ryan Crocker je dejal, da je napad še en pokazatelj izzivov, pred katerimi je država, hkrati pa tudi izjemnega odpora proti nasilju afganistanske vlade in ljudi. Sile zveze Nato sicer v nekaterih provincah že prepuščajo skrb za varnostne razmere tamkajšnjim oblastem.