Malala je zaradi napada skoraj umrla. Foto: EPA
Malala je zaradi napada skoraj umrla. Foto: EPA
Svat
Dolina svat, od koder je doma Malala, je bila nekoč priljubljena počitniška destinacija za prebivalce prestolnice Islamabad, pred leti pa so jo zasedli islamski skrajneži, proti katerim so oblasti sprožile že več ofenziv. Foto: EPA

Malalo Jusafzaj so 9. oktobra lani talibani napadli sredi belega dne, ko se je s šolskim avtobusom vračala domov. Napad se je zgodil v glavnem mestu doline Svat, Mingori, kjer so islamski skrajneži prepovedali izobraževanje žensk.

Deklico so napadli z namenom. Malala je vse od leta 2009, ko je bila stara le nekaj več kot enajst let, pod psevdonimom za britansko medijsko hišo BBC pisala blog o življenju deklice pod vladavino talibanov.

Takrat so islamski skrajneži terorizirali prebivalce Svata in zažigali tamkajšnje šole za deklice. Njen blog je kmalu požel zanimanje vsega sveta.

V pismu Malali je Adnan Rašid pojasnil, da napad ni bil odgovor na njeno kampanjo za izobraževanje deklet, ampak na njeno "umazano protitalibansko kampanjo", poroča BBC.

Malala je prejšnji teden nagovorila Združene narode ter okoli 500 študentom in visokim političnim predstavnikom dejala, da se islamski skrajneži bojijo knjig in pisal.

"Bojijo se žensk," je dejala in poudarila, da sta knjiga in pisalo najmočnejši orožji, ki ju ima posameznik v rokah. Zavzela se je, da bi bilo izobraževanje dostopno vsem, vključno z otroki talibanov in teroristov.

Dan njenega govora ni bil izbran naključno, saj je 12. julij njen datum rojstva, ta dan pa je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun razglasil tudi za Malalin dan.

"Vrni se in se vključi v islamsko šolo za dekleta"
Po lanskem napadu na pakistansko dekle je svet enoglasno obsodil talibane in po mnenju poznavalcev je pismo Rašida poskus talibanov, da preusmerijo pozornost po njenem govoru ZN-u.

Rašid se v pismu ni opravičil na napad, je pa izrazil željo, da se ta ne bi zgodil. Sodbo o tem, ali je bil napad upravičen ali ne, prepušča Bogu. Kot pravi, piše v osebnem imenu. Ob tem je izrazil "bratska" čustva glede Malale, saj pripada istemu klanu Jusafzaj kot on.

Sam si želi, da bi lahko svetoval Malali pred napadom, ki ga je opisal kot nesrečo. Pismo končuje s pozivom Malali, naj se vrne domov, sprejme islamsko in paštunsko kulturo ter se vključi v islamsko šolo za dekleta. "Uporabi svoje pisalo in razkrij zaroto majhne elite, ki si želi zasužnjiti vse človeštvo," je dejal.