Vohuni naj bi skušali čim več izvedeti tudi o iranskem jedrskem programu. Foto: EPA
Vohuni naj bi skušali čim več izvedeti tudi o iranskem jedrskem programu. Foto: EPA

"Dejavni in hvalevredni agenti obveščevalnega ministrstva so v svojih vnetih soočenjih z agenti Cie aretirali 30 ljudi, ki so vohunili za ZDA," je sporočila iranska državna televizija. Iranske vohune naj bi rekrutirali in prosili, naj vohunijo v raziskovalnih institutih, univerzah, jedrskih programih in drugje.

Poluradna novinarska agencija Fars poroča, da so osumljenci predajali informacije ameriškim uslužbencem na ambasadah in konzulatih v tretjih državah, vključno z Malezijo, Turčijo in Združenimi arabskimi emirati. Iran je v teh državah identificiral 42 ameriških obveščevalcev, ki so med drugim "zbirali informacije o iranskih jedrskih, vesoljsko-obrambnih in biotehnoloških področjih".

ZDA zbirale podatke od Irancev v tujini
Obvestilo o aretacijah prihaja dva dni po govoru predsednika ZDA Baracka Obame o Bližnjem vzhodu, med katerim je ponovil stališče Washingtona, da Iran podpira terorizem in skuša razviti jedrsko orožje.

ZDA z Iranom nimajo diplomatskih vezi vse od leta 1979 in iranske islamske revolucije, med katero so strmoglavili šaha, ki ga je podpiral Washington, sledila pa je dolgotrajna okupacija ameriške ambasade v Teheranu.

Ameriške depeše, ki jih je objavil WikiLeaks, kažejo, da so ZDA zbirale podatke o Iranu v sosednjih državah, kjer so diplomati skušali izvedeti podatke od Irancev, ki so potovali v tujino.