Foto:
Foto:
Mati neozdravljivo bolne Terri se je do konca borila za ohranitev hčerkinega življenja.

S tem je bila želja njenega moža, ki ji je želel olajšati trpljenje, uresničena.

Schiavova je bila zadnjih 15 let zaradi hude poškodbe in odpovedi možganov v komi in se sveta okoli sebe ni več zavedala. Zdravniki so pri življenju ohranjali njeno telo s pomočjo cevke.


Več o vprašanjih in ureditvi evtanazije si preberite v posebnem prispevku. Vabimo vas tudi k sodelovanju v forumu RTV Slovenija, kjer lahko izrazite svoje mnenje o primeru Terri Schiavo.

Mož odločil o njeni usodi
V sodni bitki okoli vprašanja, ali naj se ji dovoli umreti ali ne, se je Terrijin mož spopadel z njenimi starši, ki so še vedno upali na čudežno ozdravitev. Sodišče je skrbništvo nad Schiavovo priznalo možu, s čimer je kot zakoniti skrbnik dobil pravico odločati o njeni usodi.

Primer je razdelil ameriško javnost, vanj pa sta posegla tudi senat in Bela hiša ter se zavzela za revizijo postopka. Sodišče je njuno zahtevo zavrnilo. Cevko so 41-letni bolnici že dvakrat odstranili, a so ji jo zaradi protestov zagovornikov pravice do življenja vedno vrnili.

Ogorčen odziv Vatikana
Uradni Vatikan je v odzivu zapisal, da pomeni smrt Terri Schiavo kršenje svetosti življenja. To načelo ni le vodilo krščanske etike, ampak tudi celotne človeške civilizacije, je sporočil Vatikan.


Kronologija dogodkov

Februar 1990
- Terri Schiavo pri 26 letih doživi srčni napad. Zaradi nekajminutnega pomanjkanja kisika se ji možgani trajno poškodujejo; pade v komo, iz katere se nikoli več ne zbudi.

1993 - Starša Bob in Mary Schindler oznanita, da se s Terrijinim možem Michaelom Schiavojem ne strinjata o nadaljnjih postopkih terapije. Od sodišč zahtevata, da Michaelu odvzamejo pravico do skrbništva. Zahteve so bile zavržene, saj sodišča ugotovijo, da so korenine spora tudi v denarju.

1998 - Michael Schiavo na sodišče vloži prošnjo za odstranitev Terrijine hranilne cevke.

2000 - Sodnik februarja odloči, da se Terri sme odvzeti hranilna cevka, vendar sodba ni bila takoj izvršena zaradi pritožb staršev. Ameriško vrhovno sodišče se v zadevo ni hotelo vmešati.

2001 - Terri cevko odvzamejo, a ji jo po dveh dneh spet vrnejo.

2003 - Terri cevko za kratek čas spet odvzamejo, vendar se tokrat v primer vmeša guverner Floride in brat predsednika ZDA, Jeb Bush. S posebnim zakonom od zdravnikov zahteva ponovno vrnitev cevke.

2004 - Vrhovno sodišče Floride odloči, da je bila pravna podlaga, na kateri je ukrepal Jeb Bush, neustavna.

Februar 2005 - Sodnik določi 18. marec kot skrajni datum za odstranitev cevke. Komiteji ameriškega kongresa se vmešajo z zahtevo, da Terri ostane pri življenju.

Marec 2005 - Kljub velikim pritiskom 18. marca zdravniki Terri odstranijo cevko. Komiteji kongresa v odgovor izdajo poziv, v kateri od Terri zahtevajo, da se pojavi za zaslišanju. To je sicer nemogoče, vendar bi s tem za nekaj časa ohranili status quo.

V zadevo se vmešata tudi zvezno sodišče in predsednik George Bush, ki se zavzema za ohranitev Terrijinega življenja. Sodišča zavrnejo pritožbe staršev, ki hočejo Terri vrniti cevko za prehranjevanje. Bela hiša sporoči, da nima več pravnih sredstev za ukrepanje.

Terrijini starši vlagajo pritožbe na sodišča, a neuspešno. Vrhovno sodišče spet zavrne prevzem primera Schiavo. 31. marca Terri umre.