Policisti so se namučili, preden so lahko vdrli v Holmesovo stanovanje . Foto: EPA
Policisti so se namučili, preden so lahko vdrli v Holmesovo stanovanje . Foto: EPA
Aurora
Nov v nizu strelskih pohodov je ZDA zavil v žalost. Foto: EPA
Aurora
Prebivalci Aurore so pretreseni. Foto: EPA
James Holmes
Holmes naj bi bil v samici pod stalnim nadzorom, saj obstaja nevarnost, da bi lahko naredil samomor. Foto: EPA
Nove podrobnosti o strelcu iz kina

Pripadniki ameriške zvezne policije so potrebovali celo soboto, da so v stanovanju v predmestju Denverja odstranili vse pasti in razstrelivne naprave, s katerimi je bilo prepredeno bivališče 24-letnega študenta, ki je na polnočni premieri najnovejšega filma o Batmanu ubil 12 ljudi in jih 58 ranil.

Po strelskem pokolu se je mirno vdal policistom in povedal, da je miniral svoje stanovanje. Dejal naj bi tudi, da je Joker, sovražni filmski lik Batmana.

Sam nisem še nikoli videl česa podobnega temu, kar nam kažejo fotografije stanovanja," je dejal policijski načelnik v predmestju Aurora Dan Oates, preden so pripadniki FBI-ja drugič poskusili vdreti v stanovanje, saj se je prvi poskus v petek izkazal za prenevarnega.

Pojasnil je, da je bilo stanovanje polno žic, različnih pregrad, kozarcev z naboji in kozarcev s tekočino, ki so spominjali na možnarje.

Agentje so si stanovanje ogledali s kamero in nato s pomočjo robota razstrelili eno izmed razstrelivnih naprav, da so lahko nato onesposobili še druge. "Vsak, ki bi vstopil v stanovanje, bi dobil hude rane ali pa bi umrl," je dejal agent FBI-ja James Yacone.

Holmes je zaradi svoje varnosti soboto preživel v samici, še vedno pa ni znan motiv za pokol, saj noče govoriti s policisti. V ponedeljek ga čaka prvo zaslišanje na sodišču. Obtožnica ga bo bremenila naklepnega uboja in še več drugih kaznivih dejanj, medtem ko ne more biti obtožen nezakonitega posedovanja orožja, saj je vse kupil zakonito.

Iskal stike po spletu
Oates je povedal, da je Holmes svoje dejanje natančno in skrbno načrtoval več mesecev. Po spletu je kupil orožje in 6.000 nabojev, v trgovinah z orožjem pa polavtomatsko puško, šibrovko in dve pištoli.

Njegovi starši so prek policije podali izjavo za javnost in v njej izrazili sožalje žrtvam ter prosili medije za spoštovanje zasebnosti v času, ko sodelujejo s policijo. Starši živijo v San Diegu, kjer je Holmes tudi odraščal.

Holmes sicer še vedno ostaja uganka, saj nobenemu ni jasno, zakaj se je odlični in nadarjeni študent medicine odločil za tako kruto dejanje. V času, prežetem s družabnimi spletnimi omrežji, sam ni imel znanega računa na priljubljenih Facebooku in Twitterju.

Tabloidni ameriški portal TMZ je sicer odkril njegov profil na spletni strani Adultfinder, ki je namenjena iskanju osebnih in spolnih stikov, kjer ima lase pobarvane rdeče, kot naj bi jih imel tudi v času, ko so ga po streljanju prijeli policisti. Profil si je ustvaril 5. julija in nazadnje je stran obiskal v preteklih dneh.

Malo znajo o njem povedati tudi tisti, ki so ga poznali. Njegovi sosedje povedo, da jih ni nikoli pozdravil. Lastnica stanovanja ga je opisala kot normalnega in tihega fanta, ki je redno plačeval najemnino in ni nikoli povzročal težav.

Najpogosteje ga označujejo za samotarskega in zadržanega fanta, čeprav je eden izmed njegovih kolegov na doktorskem študiju zaupal, da je imel prijatelje, tih in miren pa je bil tako kot vsi drugi študentje na doktorskem študiju, ki jim poleg študija ostane le še malo časa za druge stvari. Pred mesecem dni je sicer Holmes opustil doktorski študij nevrologije.

Obama molči glede orožja
Prizorišče pokola, žrtve in njihove svojce bo danes obiskal predsednik Barack Obama, ki se je pred izvolitvijo zavzemal za prepoved avtomatskega orožja.

A po prihodu v Belo hišo je Obama pozabil na svoje obljube in se tega vprašanja ni več dotikal, saj je to preveč občutljivo v državi, ki ima pravico do nošenja orožja zapisano v ustavi in kjer imajo prebivalci v lasti kar 300 milijonov kosov orožja.

Nove podrobnosti o strelcu iz kina