Navezava Juščenko - Timošenko prvič ni uspela. Foto: EPA
Navezava Juščenko - Timošenko prvič ni uspela. Foto: EPA
Ukrajina še vedno brez vlade

Timošenkova, ki je nekaj mesecev leta 2005 že vodila vlado, je dobila 225 glasov, kar je en glas premalo za večino v 450-članskem parlamentu.

Njeni zavezniki so se takoj po izidu pritožili zaradi tehničnih nepravilnosti med glasovanjem. Predsednik parlamenta Arsenij Jacenjuk je zato glasovanje ponovil, a izid je ostal enak.

Predlagal jo je Juščenko
Tako Timošenkova, voditeljica opozicijskega Bloka, in ukrajinski predsednik Viktor Juščenko, ki je njeno kandidaturo za premierko predtem že sprejel, sta bila nad izidom vidno presenečena in razočarana. Oba sta prozahodno usmerjena in sta bila na čelu oranžne revolucije leta 2004.

Glavni cilj bolj proti korupciji
Timošenkova z značilno kito okoli glave in v kostimih priznanih oblikovalcev, je predtem v nagovoru parlamentu dejala, da se bo bojevala proti korupciji in poskusila združiti državo, ki je razdeljena na nacionalistični zahod in vzhod, navezan na Rusijo. "Ko igra državno moštvo, moramo zanj navijati vsi. Želim, da oblikujemo moštvo, ki bo Ukrajino naredilo močno evropsko državo. Najpomembnejša naloga naše vlade mora biti profesionalizacija vseh področij našega življenja," je dejala 37-letna Timošenkova, imenovana tudi "naftna pricesa".

V parlamentu naj bi sledilo novo glasovanje, vendar še ni znano, kdaj se bo to zgodilo.

A. P.

Ukrajina še vedno brez vlade